2009 р. На Тернопільщині піротехніки МНС відшукали давній церковний дзвін

Дата: 07.06.2009

Церковний дзвін відлитий у 1921 році, знайшли піротехніки Головного управління МНС в селі Купчинці Козівського району. За словами старожилів, він пролежав у землі близько 65 років. Дзвін у 1944 році місцеві мешканці зняли з дзвіниці греко-католицької церкви Введення в храм Божої Матері Марії та сховали від гітлерівців. Про це ZAXID.NET повідомили в ГУ МНС у Тернопільській області.

“Німці під час відступу знімали церковні дзвони аби переплавити їх на гармати. – пригадує старший брат храму Дмитро Барський. – Тож аби врятувати місцеву святиню, декілька мешканців села зважились його вночі заховати. Згодом таємниця точного місця захоронення померла разом з останнім учасником тих подій. Шукати реліквію взялися лише з настанням Незалежності України. За словами селищного голови Купчинців Василя Гоцула, за майже 18 років віднайти місцевий скарб намагались і військові, і місцеві ентузіасти, проте безуспішно.

4 червня, на прохання громади села, відшукати дзвін взялись піротехніки аварійно-рятувального загону спеціального призначення. В Купчинці виїхали старший лейтенант Назар Богдан, старший прапорщик Олександр Кошельник, старший прапорщик Руслан Данчук та сержант Михайло Медведєв. За словами рятувальників, складність пошуків полягала в тому, що місцеві мешканці не могли однозначно вказати хоча б приблизне місце захоронення дзвону.

Щоразу лунали все нові й нові версії проте в процесі розкопок натрапляли, в кращому випадку, лише на груду металобрухту. В результаті піротехніки обстежили близько 700 метрів квадратних території. Врешті по обіді пошуки все ж дали результати – на глибині близько метра піротехніки натрапили на дзвін та витягнули його на поверхню.

Незважаючи на те що 200-кілограмовий дзвін пролежав під землею близько 65 років, він перебуває в доволі хорошому стані. Місцеві мешканці вже взялися відчищати знахідку та найближчим часом повернуть її на дзвіницю церкви, звідки його свого часу зняли.

До слова, знахідка стала справжнім подарунком від рятувальників для настоятеля храму отця Омеляна, якому 5 червня виповнилося 50 років.