2008 р. Унікальна черкаська церква дочекалася грошей на реставрацію

Ірина Цимбал

Дата: 12.06.2008

Цегляний храм зведено у вигляді хреста, він має двоярусну дзвіницю і колони тосканського ордену. Свого часу у цьому храмі хрестили письменника і поета Тодося Осьмачку. Але за радянських часів церкву майже знищили. У п’ятдесяті цю церкву майже зруйнували. На очах у селян з храму зтягували хрест: троси рвалися, але він лише погнувся. На відбудову храму кілька десятиліть тому поет і письменник Тодось Осьмачка перерахував 35 тис. дол. Але відродили унікальну церкву лише нині.

Пам’ятку архітектури першої половини 19 століття – церкву Різдва пресвятої богородиці – відроджують усім селом. Майже двісті років тому будували її кріпаки. Керував будівництвом відомий архітектор Меленський. У результаті отримали унікальний зразок пізнього класицизму.

Ігор Волошин, сільський голова села Куцівка Смілянського району: “Вона побудована ще старими способами: кованими гвоздями і тесаною вагонкою, без цементу”.

Після п’ятдесятих років минулого століття приміщення використовували як склади для зерна, отрутохімікатів. Потім там влаштували дитячий літній табір. Відродити храм вдалося селянам лише зараз. Хто допоміг грошима, хто будматеріалами, а хто – робочою силою. Врятували навіть раритетні ікони і старовинний хрест.

Отець Василій, настоятель церкви Різдва пресвятої богородиці: “В церкві залишилися пару ікон старовинних Пантелеймона великомученика і мучениці Параскеви, старовинний хрест, який стояв на куполі”.

Церква Різдва пресвятої богородиці згадується у романі „Ротонда душогубців” Тодося Осьмачки. Письменник народився у Куцівці, у цій церкві його хрестили. У селі і досі живуть родичі поета. Дружина Дмитра Щербатюка – рідна племінниця Тодося Осьмачки. Чоловік пам’ятає письменника з дитинства.

Дмитро Щербатюк, родич Тодося Осьмачки: “Я пам’ятаю, десь у 38 – 39 роках Тодось Осьмачка, який перебував у Куцівці як божевільний – переховувався від влади. То як ішов він нашою вулицею, то казали – он пішов Осьмачка. Я пам’ятаю, він був у свитці, солом’яний бриль, білі штани і через плече – торбина з книгами”.

На місці, де стояла хата Тодося Осьмачки, нині прагнуть встановити макет будинку і повернути тіло письменника з Америки на батьківщину. Тож кажуть, увага влади і спонсорів була б їм не зайва.

Джерело: ICTV