Паспортна інформація

Друге збручське городище-святилище

X-XIII ст.

Розміщення :

Тернопільська обл., Гусятинський р-н; с. Крутилів, урочище Замчище, Дзвенигород.

Загальний опис :

Городище займає мис корінного берега р. Збруч і обмежене долиною ріки та потоком, що до неї впадає. Потік тече у глибокім яру “Бабина долина”. Городище захищене складною системою валів та ровів, які відносяться до різних часів. Частина городища займає верхів’я гори і місцевими жителями називається Замчищем. Друга частина розташована на схилі гори і називається Дзвенигородом. Загальні розміри городища з півночі на південь – 700 м, найбільша ширина з заходу на схід – 450 м. Висота гори над долиною р. Збруч – 100 м.

Досліджено 24 археологічних об’єкти, з них на верхній частині городища (ур. Замчище) – 4 землянки, вал № 4 (розріз), 6 культових споруд, 1 житло, 5 культових ям, 6 довгих домів. При дослідженні цих об’єктів було виділено кілька періодів: пізньої бронзи, ранньозалізний вік (скіфський час VII-VI ст. до н. е.), ранньослов’янський (VI-VII ст. н. е.), давньоруський (X-XIII ст.) та залишки XVI-XVII ст. В основному культурний шар датується X-XIII ст. В результаті розкопок було знайдено багато знарядь праці: коси, серпи, окови від лопат, сокири та ін.; зброя: залишки меча, наконечники стріл, списа, шпори та ін.; побутові предмети, прикраси, трьохнамистинні скромові кільця київського типу, браслети, енколпіон, кераміка.

Історична довідка, відомості про дослідження :

Перші спогади про гору Дзвенигород зустрічаються в працях А.Кіркора, який був в цих місцях в кінці XIX ст. у зв’язку зі Збручанським ідолом Святовидом. Вперше наукові дослідження давньоруського города-святилища були проведені в травні-червні 1985 р. Прикарпатською археологічною експедицією Інституту археології під керівництвом докторів історичних наук Русанової І.П. та Тимощука Б.О. Був зроблений план городища та поселень, які належали до нього. Також були проведені розкопки археологічних об’єктів на городищі. В результаті були відкриті культові та господарські будівлі X-XIII ст., знайдені численні предмети побуту, знаряддя праці, зброя, збруя, прикраси, кераміка. Всі знахідки були передані і зберігаються в фондах Тернопільського краєзнавчого музею.

Облікова інформація :

Взято під охорону згідно рішення Тернопільського облвиконкому № 250 від 26.08.1986 р.

Охоронний № : 1049.

Основна бібліографія, архівні дані :

Звіт про роботу в Прикарпатській археологічній експедиції у 1985 р. під керівництвом докторів історичних наук Русанової І.П. та Тимощука Б.О.