Замок

Замок

Рисунок Наполеона Орди.

Ruiny zamku Tarnowskich dawniej Firlejów i kościół podominikaski. Widok od strony wody. Na wyspie ruiny zamku; z prawej strony w głębi fasa… wieżowego kościoła podominikańskiego i ruiny klasztoru. 1862 – 1876. Napis: Kozin; Własność Hr. Kaźmierza Tarnowskiego z. Marya Hr. Ledochowska. Ruiny założonego przez Andrzeja Firleja Wojewodę Bełzkiego r. 1630; napis na pod… Wołyń. Kozin. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 21,5x28,5. Ill-r.a. 4177 (Teka Wołyń). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 337]

Згадка: 1651 р. – замок узятий козаками І.Богуна [Історія міст і сіл УРСР : Ровенська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].