2010 р. На Волині планують створити панораму Брусиловського прориву

Дата: 12.10.2010

На базі Маневицького краєзнавчого музею планують створити науково-дослідний туристично-екскурсійний центр музею Волинського Полісся. Про це розповів краєзнавець, директор районного краєзнавчого музею Петро Хомич. «Ми хочемо створити науково-дослідний туристично-екскурсійний центр Музею волинського Полісся, де, оглянувши стаціонарну експозицію, можна було б побували у поліському селі, у стодолі, клуні, спробувати у роботі знаряддя праці: той же ткацький верстат, той же млин, той же самогонний апарат».

Сьогодні у музеї працюють над побудовою нової експозиції. Тут хочуть створити діораму або панораму Брусиловського прориву. Адже Костюхнівська битва, яка відбулася 4-6 липня 1916 року поблизу села Костюхнівка на Маневиччині між військами Австро-Угорщини і Російської імперії, є найбільшим зіткненням сил під час Брусиловського прориву, каже краєзнавець.

Довідка

Костюхнівська битва – бій, що відбувався 4-6 липня 1916 року поблизу українського села Костюхнівка (тепер Маневицького району Волинської області) між військами Австро-Угорщини і Російської імперії. Є найбільшим зіткненням сил під час Брусиловського прориву.

Польські солдати побудували біля Костюхівки декілька дерев”яних таборів, їх можна назвати не таборами а селами, причому кращими за саму Костюхнівку – кожен з таборів мав свою назву , наприклад найбільш відомий табір Legionowo – саме там розміщувався штаб польських легіонерів.

Польські війська, що були підпорядковані австрійській армії налічували 5 500-7 300 воїнів, з іншої сторони російські війська – 26 000 вояків. Польські легіони були призначені для того, щоб забезпечити відступ автстрійській армії. Загалом вони впоралися з тим, щоб затримати російську армію, хоч за кількістю значно поступалися їй. В цій битві 2 000 польських воїнів були вбиті або поранені.

Битва вважається найдовшою і найжорстокішою для всіх польських військ, які служили у австрійській армії.

Джерело: “Історична Волинь”