2005 р. Церкви Холмської єпархії

Розмір зображення: 800:713 піксел

Загальний вигляд з позиції А1. Фото автора, липень 1997 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 239.

Перші відомості про церкву походять з 1598 р. [1] У 1616 р. місцевим парохом був священик Кузьма. 2 У лютому 1620 р. священик місцевої церкви був учасником Щебрешинського собору духовенства. 3 У акті візитації єпископа Феліціана Володковича 1743 р. згадана як дерев’яна, новозбу-дована на місці давнішої і ще не закінчена. 4 У 1848 р. на її місці зведено коштом графа ордината Замойського новий мурований храм і окрему дерев’яну дзвіницю. 5 Ремонтована у 1870 р. 6 З 1875 р. – православна. 12 листопада 1890 р. освячена після ґрунтовного ремонту. 7 Після першої світової війни православна парафія ліквідована, а церкву перетворено на костел. 8 Під час другої світової війни в селі діяла відновлена православна парафія. 9

Розташована на пагорбі посеред села. Однонавова, мурована з каменю класицистична споруда. Складається з видовженої прямокутної нави, до якої зі сходу прилягає вужчий нижчий прямокутний вівтар. До східної частини південної і північної стіни нави, ймовірно пізніше, прибудовані невеликі прямокутні ризниці. Нава вкрита двосхилим дахом, вівтар – трисхилим, а ризниці – односхилими дахами. Гребінь даху нави вінчає чотирибічна ажурова сиґнатурка, завершена маківкою, зсунена з центру в східну частину. На чільному фасаді розкрепований лопатками невеликий ризаліт, завершений аркатурним пояском. В нижній частині його частині влаштований вхід з півциркульним завершенням, обрамований перспективним порталом, а у верхній – круглий віконний проріз-оку-люс. Бічні стіни нави і вівтаря прикрашені дощатим рустом, прорізані великими прямокутними вікнами з півциркульним завершенням.

На північний захід від церкви розташована дерев’яна стовпова двоярусна дзвіниця, вкрита двосхилим причілковим дахом.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. ЦДІА, фонд 201, опис 46, справа 205, аркуш 14.