Паспортна інформація

Меморіальний комплекс жертвам фашизму

Пам’ятка історії.

Волинська обл., Ратнівський район, с. Кортеліси, в центрі села.

Загальний опис:

В центрі села Кортеліси на території близько 20 га. знаходиться меморіальний комплекс жертвам фашизму, до складу якого входять: 7 братських могил мирних жителів, обпалений дуб – свідок трагедії та скульптурна композиція на земляному пагорбі, яка відкриває комплекс.

Земляний пагорб має неправильну еліпсовидну форму: верхня горизонтальна площадка пагорбу вимощена гранітом. До скульптурної композиції ведуть по центру пагорба прямі широкі бетонні сходи; по лівому схилу пагорба на вершину веде крива асфальтова доріжка.

Скульптурна композиція, яка встановлена на прямокутному постаменті, складається із 7-ми осіб і відображає їх під час розстрілу.

З правої сторони композиції зображений напівголий воїн із зв’язаними за спиною руками. Центральне місце композиції займає скульптурне зображення мужчини похілого віку. Позаду нього зображені три скульптури: жінки, зліва від неї – хлопчика, справа – дівчини. В лівій частині композиції зображені скульптури лежачої жінки і дитини, яку мати тримає біля себе.

До фронтальної сторони постаменту примикає площадка прямокутної форми, з центральної частини якої виступає розетка “Вічного вогню” круглої форми на прямокутному постаменті.

Біля основи земляного пагорба, справа від сходів встановлена меморіальна плита, на якій прикріплені букви, що складають напис:

“Пам’ять людська не забуде повік мук закатованих, попелу крик”

З правої сторони меморіальна плита примикає до пілона, який має форму зрізаної прямокутної піраміди. На фронтальній стороні пілона прикріплені букви і цифри, які складають написи в 8 рядків на українській і російській мовах:

“23 вересня 1942 року гітлерівці повністю знищили село Кортеліси і 20 навколишніх хуторів. Від рук фашистських варварів загинуло 2 875 мирних жителів, серед яких були жінки, старики, діти”;

“23 сентября 1942 года гитлеровцы полностью уничтожили село Кортелисы и 20 близлежащих хуторов. От рук фашистских варваров погибло 2875 мирных жителей, среди которых были женщины, старики, дети”.

Перед меморіальною плитою із написом встановлено 6 плит прямокутної форми без написів.

Земляний пагорб, на якому встановлена скульптурна композиція, насипаний на місці двох братських могил; однією із могил був невеликий штучний ставок. Зліва від ставка – менша могила прямокутної форми. В обох братських могилах поховано близько 800 мирних жителів. Границі могил не визначені.

Решта п’ять братських могил, до яких від скульптурної композиції ведуть асфальтові доріжки, мають прямокутну форму. По краях могил – обрамування із блоків сірого граніту, поверх яких лежать плити із чорно-сірого лабродариту. 3, 4, 6 і 7 братські могили мають невмсокий земляний насип у формі чотириграної зрізаної піраміди. З краю центральної частини кожної з цих могил встановлені під кутом 30 градусів плити із написами. В горизонтальній проекції плитимають прямокутну форму, в бічній проекції – форму прямокутної трапеції.

Земляний насип і плита з написом 5-ї братської могили мають форму паралелепіпеда.

На плитах братських могил прикріплені металеві букви, які складають віршовані рядки із поеми волинського поета О.Т. Богачука “Стогін землі”.

Напис на плиті 3-ї братської могили:

Хоча зотлілий попіл захолов,

Але наш голос досі не погас”.

Напис на плиті 4-ї братської могили:

Якби зібрати болі наших ран -

То навіть розколовся б цей граніт”.

Напис на плиті 5-ї братської могили:

“Коли не спить далекий небосхил і стелиться туманом сивина, -

Наш гнівний стогін чути із могил:

Хай буде проклята війна !”.

Напис на плиті 6-ї братської могили:

“Не треба сліз !

Ще наші нас печуть,

Нехай же мирно пломеніє путь

Для тих, хто наших мук не забува”.

Напис на плиті 7-ї братської могили:

“Спинись, Людино !

Мовчки поклонись,

І нам життя всміхалося колись,

Дзвонила сонцем сяюча блакить”.

В 3-й, 4-й, і 6-й братських могилах поховано приблизно по 500 мирних жителів в кожній. В 5-й братській могилі поховано 7 мирних жителів. В 7-й братській могилі поховано близько 600 мирних жителів.

Недалеко від 5-ї братської могили знаходиться обгорілий дуб – свідок трагедії. Навколо основи стовбура дерева виготовлена площадка із чорного лабрадориту. В правій частині площадки прикріплена дошка із алюмінієвого сплаву, на якій приклеєні букви, що складають віршовані рядки напису:

“Там, де кривавий пройшов душогуб,

Свідком лишився опалений дуб.

Чорний, як лихо. І жахом пропах !

Навіть боїться гніздитися птах.

Віти – мов горе заламаних рук.

Ні, то не свідок, а пам’ятник мук !”.

Розміри: земляного пагорба – 4,5×60×35 м; скульптурної композиції – 5,1×8,4×4 м; скульптури воїна – 3,2×3,6×3,6×1,1×1,2 м; скульптури жінки, що стоїть – 5,1×2×1,3 м; скульптури хлопчика – 2×1,2×1 м; скульптури лежачої жінки – 1,8х3,6х2,1 м; скульптури дитини – 0,8×1,1×1,7 м; постаменту – 1,7×8,46×4 м; площадки – 0,16×8,25×1,5 м; розетки “Вічного вогню” – 0,1×1×1 м; постаменту – 0,32×1,51×1,51 м; меморіальної плити з написом – 0,85×0,8×23 м; пілона – 1,3×3,41×1,55 м; шістьох плит без написів – 0,21×2,05×1,39 м; могильного обрамування – 0,3×0,45 м; надмогильного пагорба 3-ї братської могили – 1×24,61×7,64 м; плити – 1×1,62×1,38 м; надмогильного пагорба 4-ї братської могили – 1×29,2×10,48 м; плити – 1×1,61×1,36 м; надмогильного пагорба 5-ї братської могили – 0,95×4,61×2,7 м; плити – 0,4×1,6×1,44 м; надмогильного пагорба 6-ї братської могили – 1×27,05×9,71 м; плити – 1×1,59×1,39 м; надмогильного пагорба 7-ї братської могили – 0,9×47,04×10,57 м; плити – 1×1,6×1,4 м; обгорілого дуба – 15×7×5 м; площадки – 0,3×4,45×3,01 м; дошки – 0,03×0,88×0,53 м.

Скульптурна композиція, букви і цифри виготовлені із бронзи; постамент, площадка, пілон і плити без написів виготовлені із чорного лабродариту, меморіальна плита з написом – із сірого граніту, розетка “Вічного вогню” – із чавуну.

В 1960 р. на братській могилі встановлено пам’ятник партизанам. Виготовлений на Львівській кераміко-скульптурній фабриці. Могила розміром 20×5 м. Скульптура зображує партизана на повний зріст, з автоматом на грудях, в плащ-палатці. Скульптура виготовлена з бетону, розміром 2×0,75×0,6 м.

Постамент прямокутної форми. Біля основи дошка з написом:

“Вічна слава партизанам, які загинули в героічній боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками за визволення своєї Батьківщини (1941-1945 р.)”.

Постамент розміром 1,2×0,9×1 м., цегляний, оштукатурений. Мармурова дошка розміром 0,55×0,4 м. Територія могили обнесена дерев’яною огорожею. (За даними на 1976 р). На схематичному плані розташування меморіального комплексу жертвам фашизму (план 1981 р.) вищезгадані пам’ятник партизанам і братська могила відсутні.

28 червня 1941 року село Кортеліси окупували гітлерівські загарбники. Німці встановили жорстокий окупаційний режим. Але жителі Кортеліс не скорилися ворогу. Багато людей поповнили лави партизанів. Уже весною 1942 р. в місцевому партизанському загоні, названому ім’ям Миколи Щорса, налічувалося 47 жителів с. Кортеліси та врятованих ними радянських воїнів. Загін завдавав відчутних ударів німецько-фашистським окупантам. Згодом цей партизанський загін влився до партизанського з’єднання О.Ф. Федорова і діяв у його складі.

Фашисти розробили план знищення Кортеліс, який мав назву “Трикутник”. В наказі говорилося: “…батальйон знищує в районі північного сходу від Мокран села Бірки, Заболоття, Борисівку. Підрозділ “Нюрнберг” знищує Кортеліси”.

Ранком 23 вересня 1942 року карателі оточили село двома тісними кільцями. Вони зігнали людей у церкву, школу та кілька сусідніх будинків і розстріляли їх. Коли фашистам вже не було куди зганяти людей, вони знищували їх біля майдану, а трупи скидали у наспіх вириті ями. Щоб не було чути пострілів, німці увімкнули на повну потужність мотори машин. Так загинуло 2875 кортелісців; з них 1620 дітей. Лише кільком жителям села випадково пощастило врятуватись. Було спалено 715 хат. Разом з Кортелісами карателі знищили села Запоківне, Ягідкове, Тепечець, Косиці, Сніжки, Дорощів, Тарасове, Соснівку, Хомут.

Аж до 18 червня 1944 року, коли на згарище Кортеліс вступили радянські воїни із 160-ї стрілецької дивізії, село лишалося безлюдним. Після війни с. Кортеліси було відбудоване.

5 травня 1980 р. в селі Кортеліси був урочисто відкритий меморіальний комплекс жертвам фашизму згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 351/п від 15 березня 1977 р.

Скульптори: О.П. Олійник і М.О. Олійник. Архітектор – А.Д. Корнєєв.

Охоронний № : 236