Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

XVI ст.

Черкаська обл., м. Корсунь-Шевченківський, біля райвійськкомату.

Загальний опис:

Залишки фортеці XVI ст. розташовані в центрі міста Корсунь-Шевченківський на лівому березі р. Рось. На високих схилах було споруджено частокіл, а перед ним викопано глибоку канаву, яка заповнювалась водою. Через канал був перекинутий міст “со взводом”, тобто такий, що підіймався. У валу були ворота “со стрельницами”, а в замку стояв будинок воєводи [?? ніяких воєвод у Корсуні не бувало], знаходився арсенал зброї і ін. Із замку було декілька підземних ходів до р. Рось (в даний час відомо 5). Загальна площа фортеці – 0,7 га, вона має форму неправильного чотирикутника. Культурний шар потужністю 10-15 см розташований на глибині 0,5 м. Знахідки з городища – вогнепальна та холодна зброя XVI ст., козацькі трубки, фрагменти червоноглиняної кераміки, покритої ангобом та поливою.

В 1580-84 р., після надання Корсуню польським королем Баторієм магдебурзького права, в місті почалося будівництво замка. Замок будувався для укріплення міста від набігів войовничих турок та татар.

В 1950 р. залишки Корсунського замка обстежені працівниками Інституту археології АН УРСР. Речові знахідки зберігаються в музеї історії Корсунь-Шевченківської битви.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний № : 756 (757).

Похилевич Л. Сказання о населенных местностях Киевской губернии.- К., 1864.