“Білий будиночок” Лесі Українки

Пам’ятка історії.

Волинська обл., Ковельський р-н, с. Колодяжне, Колодяженська сільська Рада, західна окраїна села.

На території садиби, ліворуч центральної алеї, розташований “білий будиночок”.

Будинок одноповерховий, дерев’ний, всередині і зовні оштукатурений. Дах з гонти, фундамент цегляний, веранда відкрита. В будинку дві кімнати, загальною площею 40 кв.м.

Перша кімната слугувала не тільки спальнею, але й була робочим кабінетом. Друга кімната – вітальня. В ній щорічно родина Косачів святкувала Шевченківські роковини, читала його твори, виконувались пісні на його слова. Тут Леся Українка з братом Михайлом часто збирали сільських дітей і організовували літературні читання.

В 1965 р., на будинку встановлена мармурова меморіальна дошка з написом: “В цьому будинку в 1893-1907 р. жила видатна українська поетеса ЛЕСЯ УКРАЇНКА”.

Розмір дошки: 40×50 см.

В зв’зку з хворобою Лесі Українки, у 1890 р. батьки збудували для неї “білий будиночок”. Колони ганку були зроблені з білих стовбурів берез, тому й назвали будинок “білим”.

В “білому будиночку” Леся Українка жила з 1893 р. до 1907 р., під час своїх приїздів до Колодяжного, переважно влітку. Тут вона написала такі твори: у 1893 р.- “Дорога”, цикл поезій “Мелодії”; у 1895 р.- цикл поезій “Пісні про волю”; в 1897 р. працює над поемою “Руфін і Прісціла” та ін.

У 1949 р. в “білому будиночку” було відкрито літературний музей Лесі Українки.

Реставраційні роботи:

У 1949 р. місцевими майстрами було збудовано “білий будиночок” – копію. Документація на роботи не збереглась.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення Волинської обласної Ради депутатів трудящих № 360 від 4 серпня 1969 р.

Охоронний № : 112

Булавицька М.В., Мороз М.О. Леся Українка. Бібліографічний покажчик.- Вид. АН УРСР.- К., 1972.