Паспортна інформація

Курганний могильник

Пам’ятка археології

X-XI ст.

Чернігівська обл., Ріпкинський район, с. Клонів, за 2,2 км від села і поблизу городища.

Загальний опис:

Могильник налічував 4 насипи, розташовані на відстані 3-5 м один від одного. Вони знаходяться на зниженому схилі правого берега пересохлого струмка, за 250 м від місця його вливання в р. Лисицю. За 200 м від могильника, на протилежному березі струмка, розташоване городище. Висота курганів 1-1,2 м, діаметр 7-9 м, навколо збереглися ровики. У кургані № 1, у підкурганній ямі 3,5-1,7 м та глибиною 1,3 м, виявлено залишки дубового гробовища, скріпленого залізними цвяхами. У гробовищі знаходився скелет, орієнтований головою на захід. Поховальний інвентар: розвали горщиків X ст., залишки шкіряної сумки із залізною пряжкою, бронзова каблучка, скляна намистина, срібний дзвіночок, ліроподібна пряжка. У кургані № 2, висотою 1,15 м та діаметром 7 м знайдено дві підкурганні могильні ями. Поховання № 1 розташоване під східною полою насипу. Яма прямокутна за планом 2,8х0,75 м, глибина 0,75 м. Знаходилося безінвентарне поховання в домовині. Поховання № 2 розташоване за 2,5 м на південь від першого. У підкурганній ямі 2х0,85 м та глибиною 0,75 м виявлено жіночій скелет та біля черепу 4 невеликих срібних кільця.

Пам’ятник відкрито розвідками Чернігівської археологічної експедиції у 1984 р. У 1985 р. Сіверсько-Чернігівською експедицією під керівництвом О.П. Моці досліджено два кургани. Науковий звіт – в архіві ІА АН УРСР. Матеріали у фондах ЧІМ.

Взято на охорону згідно Рішення Чернігівського облвиконкому № 75 від 19 лютого 1985 р.

Охоронний №: 2564

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: В радіусі 50 м по периметру пам’ятника.

Основна бібліографія, архівні дані:

Моця А.П., Коваленко В.П. та ін. Отчет о раскопках Чернигово-Северской экспедиции в 1985 г.-НА ІА АН УРСР.-1985/19.

Шекун О.В. Звіт за 1984-1991 рр.-НА ІА АН УРСР.-1991.