Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

V – ІІІ ст. до н.е.

Полтавська обл., Лубенський р-н, Калайдинцівська сільрада с. Клепачі, автотраса Лубни-Чорнухи.

Загальний опис:

Городище знаходиться на правому березі р. Сули, на відстані 2,5-3 км на північний схід від села, в урочищі Сад. Воно розташоване на виступі між балками Кошкольчиною (північ), Полив’яною (схід) та Синиччиною (південь). Із заходу виступ прилягає до плато.

Городище має форму неправильного багатокутника із закругленими кутами, витягнутого по осі схід-захід. Розмір по довгій осі – близько 300 м, по короткій – від 200 до 300 м. Довжина валу понад 1000 м. Площа городища близько 10 га. Вали, якими укріплене городище, мають висоту від 2,5 до 6 м. На півдні вал в кутку підсилено другим валом, що обіймає кут півкільцем. Рову навколо валів не помітно.

Городище засаджене садом і частково обробляється під засів; на території городища є чагарник, а з північного та південного боків городище межує з невеликим лісом (по балках). Речові знахідки (кераміка) відносяться до скіфського часу, до культури зольників.

Городище скіфського часу відоме з кінця XIX ст. за даними Центрального статистичного комітету 1871-1873 рр.

У 1946 р. досліджувалось археологічною експедицією ІА АН УРСР під керівництвом В.А. Іллінської.

У 1948 р. обстежувалось Дніпровською лівобережною археологічною експедицією ІІМК АН СРСР під керівництвом І.І. Ляпушкіна.

Колекції зберігаються в Інституті археології НАН України в Києві та ІІМК АН Росії в Петербурзі.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 529 від 10.12.1970 р.

Охоронний №: 740.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: затверджені рішенням виконавчого комітету Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 301 від 8 липня 1975 р. (Див. план охоронної зони).

Макаренко Н.Е. Городища и курганы Полтавской губернии.- Полтава, 1917.- С.30.

Іллінська В.А. Розвідка пам’яток скіфського часу на Посуллі 1946р. // АП.- Т.3.- К., 1949.- С.145.

Ляпушкин И.И. Днепровское лесостепное Левобережье в эпоху железа // МИА.- № 104.- М.-Л., 1961.- С.76.