1974 р. Паспортна інформація

Монумент “Легендарна тачанка”

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

Херсонська обл., м. Каховка, в 5 км на південний схід по дорозі на с. Семенівку.

Загальний опис:

Монумент представляє собою бойову кулеметну тачанку, яка мчить в упряжці четвірки коней. На передній частині тачанки зображена фігура бійця в будьонівці їздового, він підвівся з сидіння й, тримаючи віжки в простягнутих руках, направляє стрімкий біг коней.

В центрі тачанки – фігура командира в кашкеті та шинелі, що стоїть на весь зріст. В правій руці він тримає на довгому шості прапор, лівою рукою тримається за переднє сидіння тачанки.

Третій червоноармієць в будьонівці – кулеметник, він підвівся і, тримаючись лівою рукою за тачанку, уважно дивиться вперед, в правій руці він тримає гвинтівку.

Кулемет, приведений в бойову готовність, стоїть на задньому сидінні тачанки. Стрімкий рух тачанки підкреслено також і зображенням колес, спиць яких не видно від швидкого обертання.

Скульптурна група споруджена на штучно-насипному кургані висотою 10 м, довжиною 85 м і шириною 75 м. Курган задерновано.

Висота скульптури – 8 м, довжина – 18 м, ширина – 9 м. Загальна вага – 120 тонн, в тому числі 78 тонн бронзи (скульптурна частина), підтримуючі стальні конструкції та чавунні плити – 42 тонни. Під плінтом – цоколь з гранітних брил. В ніші кургана закладені ампули зі священною землею міст-героїв: Москви, Києва, Севастополя, Одеси, Ленінграда, Волгограда та фортеці-героя Бреста.

На гранітній плиті, що закриває нішу, висічений напис: “Сини трудового народу ви себе віддали революції! Хай же символом вашого безсмертя буде священна земля з братських могил, що зберігається тут”.

Автори: скульптори Лоховинін Ю.М., Михайльонок Л.Л., Родіонов Л.А., архітектор Полторацький Є.М. Консультував авторів маршал Радянського Союзу Семен Михайлович Будьонний.

За спорудження монументу його авторам у 1969 р. була присуджена Державна Премія СРСР.

Монумент відлито на Ленінградському заводі “Монументскульптура”. Пам’ятник збудовано за ініціативою трудящих Каховського району та за постановою Каховського райкому КПУ і райвиконкому №21/461 від 29 листопада 1966 р., підтриманою Херсонським обкомом партії та облвиконкомом.

Відкриття пам’ятника відбулось 27 жовтня 1967 р. при стотисячному мітингу трудящих Херсонської, Кримської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Дніпропетровської областей.

Літом 1920 р. ставленик Антанти генерал Врангель, озброївши й очоливши близько 150 тис. солдат і офіцерів, почав третій похід Антанти, намагаючись знищити Радянську владу в Росії.

В червні війська Врангеля захопили Північну Таврію від низов’я Дніпра до м. Олександрівська (Запоріжжя) та від Олександрівська до м. Бердянська.

Радянське командування доручило розгром Врангеля Південно-Західному фронту, яким командував О.І. Єгоров (згодом маршал Радянського Союзу).

Згідно плану, розробленому командуванням Південно-Західного фронту, вирішено було нанести удар з району Каховки в тил врангелівським військам, щоб затримати їх рух в район Донбасу. В результаті цього удару частини Червоної Армії в ніч на 7 серпня 1920 р. форсували Дніпро і в запеклих боях захопили Каховський плацдарм. Очолив оборону Каховського плацдарму начдив 51-ї стрілецької дивізії.

На цьому плацдармі мужньо боролися героїчні 51-а, 15-а, 52-а Латиські стрілецькі дивізії. 82 дні тривала оборона плацдарму, на протязі яких радянські бійці проявили виключний героїзм та військову майстерність.

20 вересня 1920 р. за рішенням партії був сформований Південний фронт, увага якого була націлена на розгром Врангеля. Командуючим Південним фронтом був призначений М.В. Фрунзе.

Під час боїв під Каховкою 14-16 жовтня червоноармійцями була відбита наймогутніша танкова атака у світі – за роки Першої світової та громадянської воєн, коли в одній атаці йшли одночасно 12 танків 1 16 бронемашин. На Чаплинській дорозі артилеристи Л.О. Говорова (майбутнього маршала Радянського Союзу) в одному з боїв знищили прямою наводкою п’ять танків Врангеля.

На місці прориву ворожих укріплень на Каховському плацдармі і встановлено монумент “Легендарна тачанка”. Біля пам’ятника проводяться святкові церемонії, зустрічі з ветеранами. Монумент є одним з головних об’єктів туристських маршрутів по Херсонщині та по лінії міжнародного туризму.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Херсонської обласної Ради депутатів трудящих № 198/9 від 14.05.1970 р.

Охоронний №: 805.

Строительство и архитектура.- № 2.- 1967.