Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

Друга половина I тис. н.е.

Чернігівська обл., Городнянський р-н, с. Карпівка, за 500 м від південної околиці села.

Загальний опис:

Городище розташоване біля північного краю великого болота, в наш час меліорованого. Пам’ятник являє собою підпрямокутний штучний насип, оточений з усіх боків валом і ровом. Висота валу 2-3 м, ширина – 10-15 м. Рів сильно заплив і слабо проглядається.

З північної напільної сторони є другий вал. Він дуговидний, його протяжність

280 м, висота 0,8-1,5 м, ширина 6-8 м. Майданчик городища, 45х145 м, рівний, слабо задернований. Культурний шар у північній частині 0,4-0,45 м, у південній – 0,6-0,9 м. Він насичений керамікою Коломенської культури. В’їзд на городище з півдня.

Мабуть, городище споруджено у другій половині I тис. н.е., племенами Коломенської культури. Воно відоме за даними Гумілевського і прив’язане до

с. Ваганичі. Вказано, що знаходиться за 12 верст на північний захід від села.

В матеріалах П.С. Уварової воно також прив’язане до с. Ваганичі, але сказано, що знаходиться за 6 верст від села.

Фактично, городище розміщується за 6 км на північний захід від с. Ваганичі, біля південної околиці с. Карпівка.

Згідно відомостей старожилів і писемних дореволюційних джерел, у південній частині городища знаходиться криниця, у яку скинута давня зброя. Схожа на криницю яма у північній частині городища, фіксується і в наш час, а прилягаюча до неї територія покопана шукачами скарбів.

У 1984 р. пам’ятник було досліджено Лівобережним загоном Дніпровської експедиції ЛВІА. Звіт Горюнової В.М. знаходиться в архіві ІА АН УРСР, матеріали – у фондах Ленінградського відділу ІА АН СРСР.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Чернігівської обласної Ради народних депутатів № 551 від 17 листопада 1980 р.

Охоронний № : 2212

Гумилевский Ф. Историко-статистическое описание Черниговской епархии.-Кн. 6.-Чер.