2012 р. У Яготині не можуть поділити Свято-Троїцький собор

У Яготині не можуть поділити Свято-Троїцький собор, унікальну пам’ятку архітектури 18-го століття, яку побудував останній гетьман України Розумовський, повідомляє ТСН. Майже 20 років храм намагаються відбудувати. Донедавна він підпорядковувався громаді православної церкви Київського патріархату. Завдяки їй, державним коштам та доброчинникам будівництво довели до кінця.

І от саме тоді око на храм поклали представники Московського патріархату.

Свято-Троїцький собор – перлина Яготина. Нині його, фактично, виставили на аукціон. Ціна питання – чотири мільйони гривень.

Під стінами Яготинської ради людно. Парафіяни Свято-Троїцього прийшли відстоювати свою віру. Людмила Михайлівна крізь сльози зізнається, що церкву власними руками відбудовували, а тепер її хочуть забрати. «Уже наче надіялись, що це все вже буде наше, як ми оце, вони заберуть церкву од нас, то вони заберуть од нас життя. Ми вже старі люди, ми хочемо мирно, ми в політику ні в яку не входимо, ми хочемо, щоб вона була українська», – каже Людмила Михайлівна. Уже й підписи зібрали. Божаться, що люди в іншу конфесію не підуть.

«Ми у кожну хату заходили, ми зібрали більше ста підписів, ні одна людина не сказала, що ми хочемо в московський патріархат, ну де ж тоді логіка?» – крізь сльози питає жінка.

Усередині чиновники вирішують, кому церкву віддадуть. Отець Володимир каже, напередодні їм усе чітко розписали: гроші є – собор ваш, немає – ним опікуватиметься інша конфесія. «Нам виставили той прас-лист, так сказать, скільки ми куди маємо внести, щоб нам передали цей собор, тобто, якщо ми не вносимо і не приходимо не сесію, і не кажемо, що у нас є ця сума і ми готові її протягом місяця перерахувати, і вони передають, якщо ні, то передають іншій конфесії», – говорить отець Української православної церкви київського патріархату Володимир.

Зал засідань у міськраді поділився на два табори. З одного боку київський патріархат, з іншого – московський. У кутку УПЦ МП святі отці небагатослівні. «Я вам розказав, буде на те час, ми вам доповімо…» Обурена громада засідання зірвала. Після десятихвилинної перерви депутати постановили, що тимчасово собор перевели на баланс міста.

«Ми нікому не будемо передавати, жодній конфесії. Але це знову знак питання, буде рішення депутатів. До того часу, поки не буде завершено будівництво», – каже міський голова Наталя Дзюба. Настоятель храму каже, що йому пропонували перейти в московський патріархат. Бо так буде простіше. «Якщо я перейду, то основа на ту, що не буде конфлікту, який сьогодні стався. Було би тихо, ша, бо люди би мене підтримали, якби я перейшов», – говорить настоятель Свято-Троїцького храму отець Андрій.

Кому дістанеться храм, питання. Натомість, парафіяни налаштовані категорично. Готові і намети ставити, і голодувати. Кажуть, кістьми ляжуть, а от Свято-Троїцький не віддадуть.