2007 р. Яготинському музею на Київщині повернули 32 викрадені картини

Олександр Куций

Дата: 20.06.2007

У ніч на 13 квітня 2006 року троє грабіжників перекусили ножицями по металу віконні ґрати в історичному музеї райцентру Яготин на Київщині. Затим 33-річний Олександр Тухлінков, 29-річний Володимир Кондратюк і 44-річний Володимир Бондар відкрили вікно й влізли через нього до картинної галереї на першому поверсі. Сигналізації в музеї не було.

Шум почула сторож-пенсіонерка Ніна Шипутаніна. В залі зустріла чоловіків у чорних масках.

– Не заважай, то ми пальцем тебе не торкнемося, – сказав один. Грабіжники завели сторожа до комірки й зв’язали їй скотчем руки та ноги. Самі ж вирізали з рам шість найцінніших картин, на які мали замовлення. На цьому грабіжники не заспокоїлися й взялися знімати решту полотен.

Деякі видерли, ламаючи й кидаючи під ноги дорогі рами. Деякі брали з дерев’яним оздобленням. Виносили картини через центральний вхід музею до припаркованого неподалік фургону ”пежо”. Вісім полотен запхали до машини прямо з рамами. Більше вже не влазило.

Зв’язана бабуся-сторож бачила через відчинені двері комірчини, як виносили картини. Старій стало зле. Грабіжники дали їй валідол та склянку води. Перед тим як утекти, нальотчики бабку розв’язали.

Тієї ночі з двох виставкових залів украли 33 роботи українських художників Миколи Глущенка, Сергія Шишка, Тетяни Яблонської та інших. Третьої зали, де виставлені малюнки на фанері, не чіпали.

– Вони забирали картини на полотнах, – каже завідувач картинної галереї музею 52-річна Віра Іванівна Кольга. – Хоча малюнки на фанері не менш видатні й дорогі.

Державний історичний музей у центральному парку Яготина має у фондах 560 картин. Серед украдених були найдорожчі полотна ”Знову весна” Миколи Глущенка, ”Осінній мотив” Тетяни Яблонської.

Кожну картину Київський науково-дослідний інститут судових експертиз оцінив у 170 тис. грн. Зазначають, що на чорному ринку ціна цих полотен може бути значно вищою.

Музей у Яготині – єдиний заклад у райцентрі, де виставляють художні роботи. До нього приїздять екскурсії та митці з інших областей. Дорослий вхідний квиток коштує 2 грн, дитячий – 1 грн.

– Тих, хто дуже хоче пройти, але не має грошей, ми пускаємо безкоштовно, – каже Віра Кольга.

Яготинці телефонували в міліцію, пропонували допомогу в пошуку грабіжників. За кілька днів у кущах в іншій частині міста таки знайшли шість полотен.

– Багато з украдених картин – великі за розмірами, – каже начальник Яготинської міліції підполковник Юрій Шинкар. – Замовник попросив украсти лише шість полотен, а грабіжники поцупили аж 33. От їх жадність і згубила – всі картини не помістилися у маленькому фургоні. Які не влізли – викидали, лишаючи речові докази.

Викрадені картини інститут судових експертиз загалом оцінив у 2 млн грн. За місяць міліція вийшла на виконавців – жителів міста Хмельницький.

– Ми обшукали їхнє житло, але картин так і не знайшли, – твердить Юрій Шинкар. – Уже на допиті з’ясували, що ховали їх у найманому боксі в Хмельницькому. Картину Сергія Шишка ”В Голосієві” розшукуємо досі.

Володимир Бондар отримав вісім років в’язниці, бо попався на крадіжці не вперше. Його напарники – по три роки умовно. Міліціонери шукають замовника злочину й ще одного співучасника, який був посередником між грабіжниками та замовником. Картини повернули музеєві минулої п’ятниці. Після пограбування в приміщенні встановили сигналізацію.

Правоохоронці кажуть, що на замовлення полотна з українських музеїв крадуть рідко. Вивезти й продати їх за кордоном важко. Зазвичай картини залишаються в приватних колекціях або висять на дачах українських олігархів.

Джерело: “Газета по-українськи”