1976 р. Монументальна дерев’яна архітектура лівобережної України

С. Таранушенко

Церква Юрія, збудована в 1654 р.

[«Известия Археологической комиссии. Вопросы реставрации», вип. 19, (рис. 1)]

Найстарішою з дерев’яних церков Лівобережжя баштового типу є церква Юрія в Іваниці Чернігівської області, збудована в 1654 р. Будова тризрубна, одноверха, соснова на дубових підвалинах. План церкви складається з чотиригранного бабинця, просторого восьмигранного центра та шестигранного в плані вівтаря. Центральна дільниця в плані мало не вчетверо більша за бабинець, і зруб стін центра більш ніж втроє вищий за зруб бабинця. У вівтарі зруб стін такий же невеликий і низенький, як і у бабинці. Контрастом об’ємів зрубів бабинця й вівтаря та центра майстер виділив і максимально підкреслив монументальність об’єму зрубу стін центральної дільниці і зосередив на ньому увагу глядача. Зруб стін церкви Юрія в Іваниці в інтер’єрі вгорі засклеплений напружено зведеними гранями крутого залому. Зовні залом перекрито низьким «підперезаним», колись певно ґонтовим або з драниць, дахом. Завершує дільницю маленький стрункий глухий декоративний ліхтарик. Цьому типу церков, як і його прототипу – замковій башті – цілком пасує суворо проста і в той же час лаконічно виразна форма верху.

До типу храму в Іваниці близькі структурою Воскресенська (1694 р.) та Покровська (1779 р.) церкви в Любечі, церква Миколи невідомої дати в Жукотках Чернігівської області і церква Катерини в Хоружівці Сумської області.

Інший зразок храму баштового типу, можливо, походить від чотиригранних (найчастіше надбрамних) замкових веж. До такого належить церква невідомої назви в Моровську.

[Таранушенко С.А. Монументальна дерев’яна архітектура лівобережної України. – К.: 1976 р., с. 19]