2011 р. Влада пам’яток не реставрує – чекає, поки час зруйнує…

Інна Гончарук

Жителі Івано-Франківська вже втомилися обурюватися – на місці історичних будівель виростають скляні висотки – торгові центри, житлові багатоповерхівки.

“Якщо так і далі піде, місто втратить своє історичне обличчя, – нарікає пані Галя. – Наші діти лише на фотографіях побачать, яким гарним було їхнє місто. Влада це робить свідомо. Оскільки пам’яток архітектури зносити не можна, їх спеціально не реставрують, аби швидше завалилися. Так було з Будинком учителя. Кілька років будівля стояла – нікому до неї не було діла. Зрештою, стіни рухнули. Тепер на тому місці активно ведуть будівництво”.

У центрі міста за парканом, схоже, чекає такої ж гіркої долі палац Потоцьких. Кілька років тому його придбала приватна компанія. Похилена брама до палацу зачинена. За чагарниками, які буяють на подвір’ї, важко щось розгледіти. Попереду стоїть австрійська будівля – госпітальний комплекс, зведений ще у XIX столітті, за ним – обшарпані стіни колись шикарного палацу Потоцьких.

“Одна приватна компанія викупила по всьому місту кілька військових містечок, – розповідає краєзнавець Михайло Головатий. – У список потрапив і палац, бо там був військовий госпіталь. Губернатор пан Вишиванюк навіть дав вказівку – залишити ворота, а все інше пустити під бульдозер. Влада вважає, що ця будівля не має жодної історичної цінності. Насправді це не так. І палац, і госпіталь – історичні пам’ятки”.

Чиновники запевняють: зносити будівлі ніхто не збирається. Та ремонтувати не поспішають.

Як розповів начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи Івано-Франківської ОДА Андрій Давидюк, до 350-ліття відремонтують… браму. “Уже готують проект реставрації. Приватник виділив на все кошти. Щодо реставрації усього комплексу, над цим питанням працюють ОДА та міська рада. Все впирається в гроші”, – зазначив пан Давидюк.