2008 р. Фрески Шульца Україна позичила Ізраїлю на 20 років

Дата: 03.03.2008

Протокол про тимчасову передачу фресок дрогобицького митця Бруно Шульца на зберігання музеєві «Яд-Вашем» підписала під час візиту до Ізраїлю делегація українського уряду на чолі з віце-прем’єром Іваном Васюником, повідомила «Німецька хвиля».

Зокрема, у Єрусалимі підписано угоду про передачу стінописів Шульца у двадцятирічну позику комплексові «Яд-Вашем».

Також Ізраїль та Україна вирішили започаткувати співпрацю між істориками у межах ініціативи Президента Віктора Ющенка «Діалог правди в ім’я майбутнього». Крім того, українська делегація провела переговори з тель-авівським Музеєм діаспори, у налагодженні співпраці з яким зацікавлений Інститут національної пам’яті України. Йшлося й про необхідність оновлення ізраїльських музейних експозицій на українську тематику.

Також присутній на зустрічі із віце-прем’єром України голова Спілки українських письменників Ізраїлю Олександр Деко зазначив: «Експозиції настільки застарілі і так представлені, що це не веде до дружніх відносин».

Як повідомив Деко, планують, що найближчим часом Україна презентує в Ізраїлі відразу кілька великих національних виставок.

Нагадаємо, Україна та Ізраїль узгодили проект двосторонньої угоди, що мав остаточно врегулювати конфлікт довкола настінних малюнків дрогобицького митця Бруно Шульца.

Раніше керівництво єрусалимського музею «Яд-Вашем» уперше офіційно визнало наявність переговорів з Україною з метою остаточного врегулювання скандалу довкола фресок Бруно Шульца.

Настінні малюнки дрогобицького митця за нез’ясованих обставин вивезли з України працівники «Яд-Вашем» навесні 2001 року й відтоді зберігаються у сховищах єрусалимського музею.

Джерело: “Львівський портал”