Ікона «Це людина!»

Ікона «Це людина!»

Розмір зображення: 598:800 піксел

Образ «Христос у терновому вінку» з с. Гута-Камінська, найвірогідніше був написаний для греко-католицької громади цього села або ж для костелу Св. Архангела Михаїла сусіднього містечка Каменя-Каширського (передано до Музвею волинської ікони у 2003 р., відреставрована у цьому ж році).

Постать Ісуса, зображена на темному тлі, займає всю площину ікони. Проста композиція відповідає традиції класичного сюжету «Ессе Ноmо». Міцні м’язисті руки Христа складені нижче грудей навхрест і зв’язані грубим плетеним шнуром. Художник акцентує увагу глядача на їх положенні, прописуючи темно-оливковим відтінком. Перехрещені кисті символізують майбутнє розп’яття, тому в подібному сюжеті вони ніколи не бувають прикриті, а навпаки, є деталлю, яка неприродним кольором притягує увагу віруючого. У правій руці Ісуса затиснута тростина зі зламаним кінцем, яка символізує царський скіпетр та передає ідею насміхання над Христом.

Довгі пасма темного волосся обрамляють бліде, майже мертве обличчя з різко виступаючими вилицями і запалими, напівзакритими очима. Контраст світла і тіні, динаміка їх поєднання при зображенні обличчя, підкреслюють основну ідею твору – скорбота одинокого і покинутого Сина Божого. На голові – вінок з тернів. По чолі, очах, грудях і руках Христа скочуються натуралістично зображенні краплі крові. Плечі покриті сіро-фіолетовим плащем (символом багряниці), який глибокими бганками огортає всю постать. Крізь багату гаму сірих відтінків плаща пробивається червоний колір основи. Мотив страждання підкреслюється художником буквально у кожній деталі. Цьому сприяє не лише загальна кольорова гама, а й реалістично переданий психологізм образу: скрючені біллю пальці Ісуса, сповнений скорботою і безнадією лик.

Фізична і психологічна мука Христа є зримим образом втіленого пророцтва Ісаї: «Він був знехтуваний і умалений перед людьми, муж скорбот, що пізнав болісті, і ми відвертали від нього лице своє; Він був зневажуваний, і ми ні у що не ставили Його»(Іс. 53:3).

Текст і фото узято з ФБ-стрічки Музею волинської ікони (опубліковано 14.05.2020 р.)