Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Змагатимеш до посилення сили, слави, багатства і простору
Української держави

Богдан Хмельницький

?

1974 р. Паспортна інформація

1974 р. Паспортна інформація

Розмір зображення: 656:600 піксел

Давньоруське городище

Пам’ятка археології

XII-XIII ст.

Розміщення:

Хмельницька обл., Старокостянтинівський р-н, в центрі с. Губин, на лівому березі р. Случ.

Загальний опис:

Майданчик городища має напівкруглу форму, із зовнішньої і напільної сторін – дві лінії оборонних валів і ровів. Вали прямовисні. Найбільша висота їх сягає 6,5 м. Площа обох майданчиків городища 1100 м2.

Городище знаходиться на 9 м вище рівня води р. Случ.

Розвідковими дослідженнями встановлено, що культурний шар на першому майданчику досягає 1 м. Складається він з перепаленої землі, спалених балок, обкуреного каміння.

Тут знайдено багато уламків посуду XII-XIII ст., кістки тварин, фрагменти скляних браслетів, господарчо-побутові речі, виготовлені з чорного металу.

На другому майданчику культурний шар 0,9 м, включає в себе тотожній матеріал, але у значно меншій кількості, ніж на першому майданчику. Розрізом верхньої частини внутрішнього валу з’ясовано, що він насипаний із чистого материкового суглинку без дерев’яних деталей.

Історична довідка, відомості про дослідження:

Залишки городища належать літописному староруському місту Губин, яке у кінці XII-на початку XIII ст. входило до складу Болохівського князівства на землях Південно-Західної Русі.

Місто було значним політично-ремісничим центром, виконуючи водночас прикордонні функції міста-фортеці для захисту центрально-західних рубежів цього політичного об’єднання.

Загинуло місто в 60-х рр. XIII ст. під час монголо-татарської навали, очолювані намісником Подільського татарського улусу Борундаєм. Місто було спалене, населення знищене.

В 1953 р. пам’ятка досліджувалась ленінградським археологом П.А.Раппопортом.

Звіти, щоденники та інші матеріали розвідкових розкопок 1953 р. зберігаються в Інституті археології АН УРСР.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Хмельницької обласної Ради депутатів трудящих № 84 від 25.03.1971 р.

Охоронний № : 114 (1103).

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Згідно розпорядження виконавчого комітету Хмельницької обласної Ради депутатів трудящих № 143 від 05.05.1974 р. установлено границю охоронної зони в радіусі 50 м від пам’ятника.

Основна бібліографія, архівні дані:

Раппопорт П.А. Міста Болохівської землі // Короткі повідомлення Інституту історії матеріальної культури.- Вип. 57.- М., 1955.- С. 52-56.

Пашуто В.Ж. Нариси з історії Галицько-Волинської Русі.- М., 1950.- С. 151.

Ілюстративні матеріали:

План розташування староруського городища.