[1862 – 1876 рр.] Церква і руїни замку Семашків

Рисунок Наполеона Орди.

Cerkiew i ruiny zamku Siemaszków. Widok ogólny od strony rzeki Słucz. Na wysokim brzegu cerkiew z kopułą i… stojąca, czworoboczna dzwonnica; dalej pozostałości zamku. 1862 – 1876. Dat:… Sept. Napis: Hubków rzeka Słucz\ napis na podkładzie: G, Wołyńska. Hubków; napis na odwrocie: Kościół założony przez Samuela i Jana Karola XX Koreckich 1690 r. – Wzięty w niewolę pod Jasami i zamordowany w Jedykach 1622 – ciało złożone w franciszkańskim Kościele. — Córka Anna była za Leszczyńskim. Samuel Karol Korecki ostatni z… [nieczytelne] zmarł 1633. i przez Izabelę siostrę Samuela przeszła fortuna 1677… [nieczytelne] Czartoryskich. Rys. ołówkiem podmalowany sepią, 18,5x24,5. III-r.a. 4170 (Teka Wołyń). Napis na odwrocie dotyczy Korca a nie Hubkowa i zawiera błędy [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 253]