Городище літописного міста Заруба

Залишки літописного міста Заруба (с. Трахтемирів) – пам’ятка археології (9 – 13 ст.) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

“Городище в ур.Церковщина біля кол. хутора Монастирка, за 2 км на півн. захід від с.Зарубинці Канівського району” [Махновець Л., Літопис Руський, с. 551].

Пашкевич Г.А., Янушевич З.В. Палеоботаническое исследование раннеславянского слоя городища у хутора Монастырёк. – «Использование методов естественных наук в археологии», К., 1978 г., с. 86 – 96.

Белан Н.Г. Фауна городища Монастырёк на среднем Днепре. – «Использование методов естественных наук в археологии», К., 1978 г., с. 96 – 109.

Максимов Є.В., Петрашенко В.О. Городище Монастирьок 8 – 13 ст. на середньому Дніпрі. – Археологія, 1980 р., т. 33, с. 3 – 20.

В.П.Дудкин . – Археометрія та охорона історико-культурної спадщини, 1999 р., вип. 3, с. 25 – 38.