Церква св. Михаїла / св. Трійці

Розмір зображення: 800:653 піксел

Фото Богдана Мартинюка, квітень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 151.

За свідченнями дослідника Міроновича, перша згадка про церкву походить з 1596 р. 1 Ще на початку нашого століття в церкві був іконостас, на царських вратах якого був напис з датою 1672 р. із зазначенням, що його зроблено коштом і старанням о. Теодора Готовицького. 2 Такий же напис був на іконі св. пр. Іллі. У 1778 р. збудовано нову церкву св. арх. Михайла коштом Антона Залуського. 3 У 1852 р. церкву від-реставровано. Ймовірно, тоді встановлено в церкві органи. 4 У 1867 р. під час акції від-латинщення обряду громадою був вчинений опір представникам російської влади. 5 З 1875 р. церква православна і пересвячена на церкву св. Трійці. Після першої світової війни перетворена на костел тієї ж назви. Відновлювалася у 1950 р. 6

Тринавова зрубна будівля. Складається з прямокутної головної частини, до якої з заходу прилягає невеликий присінок, збудований при ремонті 1950 р., а зі сходу – вужчий вівтар з ризницями по боках. Вкрита двосхилим дахом з новішою (XX ст. ) сиґнатуркою. Стіни церкви шальовані горизонтально дошками і лиштвами. В інтер’єрі нава розділена на три стовпами, які підтримують пласку стелю. При західній стіні влаштовані хори, оперті на дві колони. Над ризницями розташовані емпори, відкриті у вівтар. Частково збереглися рококові вівтарі з XVIII ст. та деякі ікони.

1. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI і XVII wieku. – Białystok, 1991.

2. ХЦЖ, 1906. 4. 18. – C. 665.

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

4. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

5. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Świentej na Podlasiu. – Lublin, 1921. – S. 240-246.

6. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 29. – S. 29.