Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

VI-III ст. до н.е., IX-XIII ст.

Чернігівська обл., Коропський район, Оболонська с/Рада, с. Городище, за південною околицею.

Загальний опис:

Городище розташоване на великому пасмі-останці, яке виступає у заплаву, за 600 м від сучасного річища р. Десни. Уздовж західного схилу останця тече річка Бистриця. Південна частина мису (50×40 м) відрізана від іншої частини валом та ровом. Площина щільно задернована, схили обпливли. У культурному шарі, товщиною близько 1 м зустрічаються уламки юхновської, роменської та давньоруської кераміки. За валом на мисі розташований посад.

Городище було створено племенами юхнівської культури у VI-V ст. до н.е. Було також заселено носіями роменської та давньоруської культур. Пам’ятник широко відомий у науковій літературі. Вперше обстежений С.О. Гатцуком у 1907 р. Відомий за матеріалами Д.Я. Самоквасова, у післявоєнні роки обстежувався М.В. Воєводським, П.М. Третьяковим, О.М. Мельниковською, О.В. Шекуном.

Взято на охорону згідно Рішення Чернігівського облвиконкому № 551 від 17 листопада 1980 р.

Охоронний №: 2280