Паспортна інформація

Перше збручське городище-святилище

X-XIII ст.

Розміщення :

Тернопільська обл., Гусятинський р-н; в 5 км від с. Городниця, в лісі, ур. Богіт.

Загальний опис :

Давньоруське городище-святилище розміщається на правому березі р.Збруч, на вершку г.Богіт (438 м над рівнем моря). Довжина городища з заходу на схід – 435 м, найбільша ширина з півночі на південь – 232 м. Городище укріплене 2 еліпсоподібними валами і ровами, 2 поперечними кам’яними валами. До комплексу городища входить також грунтовий могильник, 2 кургани, оточені незакінченим земляним валом, житла охорони городища та 5 поселень. Повністю розкопано 7 об’єктів: жертовна яма, ідолище, 3 жилих споруди, хлібна піч, курган-кенотаф. Вивчена конструкція валів, розкопано 3 захоронення грунтового могильника, частково розкопано 3 довгих доми. В результаті розкопок було виділено два періода існування городища: скіфський (раннього залізного віку) – VII-VI ст. до н. е. і давньоруський (X-XII ст.). Знайдено велику кількість давньоруської кераміки, кістки тварин, 3 фрагмента скляних браслетів. При вивченні ідолища знайдено 4 поховання – 2 дорослих, 2 дитячих.

Історична довідка, відомості про дослідження :

В середині 1850-х рр. археолог і архітектор Теофіл Жебравський зробив опис Збручського городища на горі Богіт в зв’язку з пам’ятним ідолом Святовидом, що був знайдений недалеко від гори, у р.Збруч в 1848 р. У 1881 р. на городищі в ур.Богіт проводив свої дослідження Якуб Лук’янович, який відніс існування городища до ранньосередньовікового періоду. В цей же час тут побував польський археолог А.Кіркор, який теж датував городище раннім середньовіччям.

Наукове вивчення і датування цього городища були проведені в травні-червні 1984 р. Прикарпатською археологічною експедицією АН СРСР під керівництвом доктора історичних наук Русановою І.П. та Тимощуком Б.О. Був знятий детальний план городища та 5 поселень і могильник, які належали до нього. Городище датується X-XII ст. Всі знахідки передані у фонди Тернопільського краєзнавчого музею.

Облікова інформація :

Взято під охорону згідно рішення Тернопільського облвиконкому № 250 від 26.08.1986 р.

Охоронний № : 1050.

Основна бібліографія, архівні дані :

Звіт про роботу в Прикарпатській археологічній експедиції під керівництвом доктора історичних наук Русанової І.П.