1988 р. Паспортна інформація

Давньоруське городище

Пам’ятка археології

Х-ХІІІ ст.

Житомирська обл., Овруцький р-н, с. Городець, за 1,5 км на схід від села, в лісі.

Загальний опис:

Городище займає три останці, розташовані в ряд з північного сходу на південний захід довжиною 340 м та найбільшою шириною 140 м. Всі три частини відокремлені одна від одної ярами й кожна додатково укріплена з півдня (з боку в’їздів) ровом та валом.

На всіх трьох частинах культурний шар товщиною 0,4-1,3 м, насичений керамікою Х-ХІІІ ст. Часто трапляються уламки кам’яних точильних брусків, які вживались ремісниками. Знайдено напівфабрикати та відходи виробництва кам’яних (шиферних) пряслиць.

Засноване східнослов’янськими племенами древлян у Х ст. як общинне укріплене поселення. З поширенням влади Київської Русі переросло у невелике феодальне місто. Відоме в літературі з кінця ХІХ ст.

Обстежене у 1975 р. розвідзагоном Інституту археології АН УРСР (Кучера М.П., Місяць В.О.).

Колекція знахідок зберігається у фондах Інституту археології НАН України та Житомирському обласному краєзнавчому музеї.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконкому Житомирської обласної Ради народних депутатів № 559 від 26.12.1979 р.

Охоронний № : 2256

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: зона шириною 30 м навколо схилів городища та зовнішнього рова згідно схематичного плану.

Основна бібліографія, архівні дані:

Рогге В.П. Материалы для археологии Волыни // Труды ІІІ Археологического съезда.- Т.1.- К., 1878.- С.167.

Кучера М.П. Звіт про розвідку городищ у 1975 р. // Науковий архів Інституту археології НАН України.

Давньоруське городище. Схематичний генплан.