Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

XII-XIII ст.

Розміщення:

Чернівецька обл., Заставнінський р-н, Горішньошировецька сільрада (за даними 1975 р.), с. Горішні Ширівці, 3 км на схід, ур. Городище.

Загальний опис:

Центральний майданчик городища (260-190 м) обнесений кільцевим земляним валом висотою від 1 до 3 м. Розташований на південному мисоподібному кам’яному плато, обмеженому з заходу прірвами висотою 20-40 м.

З напольної сторони три лінії напольних земляних укріплень ранньозалізної доби – вали висотою від 1 до 3,5 м і шириною від 5 до 16 м та ровами глибиною до 2 і шириною до 12 м. Загальна площа городища обох періодів 440×220 м. З півдня і заходу до нього примикають два великі слов’янські поселення.

На території городища, а також за його межами на поселеннях зібрано керамічний комплекс, який датується XII-XIII ст.

Городище відоме з давніх часів. Про це свідчать позначення на картах Буковини XIX ст. гори під назвою Городище. На території Городища виділяються укріплення двох періодів: ранньозалізної доби, масивні вали з зовнішніми та внутрішніми ровами та давньоруського періоду.

Центральний майданчик городища використаний слов’янами в XII-XIII ст., на його валах споруджені дерев’яні укріплення-зруби. Слов’янами заселена територія за межами укріплення.

Вивчення пам’ятника розпочали радянські вчені – доктор історичних наук П.О.Раппопорт, доктор історичних наук М.К.Каргер та ін.

В 1975 р. археологічною експедиційною групою Чернівецького краєзнавчого музею та держуніверситету під керівництвом кандидата історичних наук Б.О.Тимощука проведені наукові розвідки на території укріплення та за його межами.

Археологічні матеріали розвідки знаходяться в Чернівецькому краєзнавчому музеї. В 1969 р. пам’ятник взятий під охорону держави, в 1974 р. на городищі встановлений охоронний знак.

Взято на охорону згідно постанови Ради міністрів УРСР № 711 від 21.07.1965 р. № 711.

Охоронний № : 187 (128).