2009 р. Найдавнішим золотим прикрасам в Україні 3,5 тисячі років

Тамара Тисячна

Дата: 14.04.2009

Археолог Марина Потупчик на розкопках 24-го кургану біля села Гордіївка на березі Південного Бугу показує знайдені золоті браслети. Місцеві жителі їх сплутали з консервними бляшанками. Серпень 1986-го (фото надане Мариною Потупчик).

”Шо, будете копати розграблені могили?” – питали нас люди, коли ми приїхали у село, – розповідає 46-річна Марина Потупчик, завідувачка сектору археології Вінницького краєзнавчого музею. Вона була в експедиції, яка розкопала 25 курганів XV-X ст. до Різдва Христового між селами Гордіївка та Митківка Тростянецького району на Вінниччині. Розкопки завершилися 1989-го, тривали три роки. Кургани розкинулися на 2 кв. км. Найвищий сягав 4,5 м заввишки.

– Розкопали одне поховання, й бачимо хід шириною 8 метрів, – згадує. – Земля – як асфальт. Копали ми його півтора місяця. Виявили дві поховальні камери. В одній знайшли лише ручку металевого ножа. У другій були череп і рештки кісток рук людини. А ще два золотих ґудзики й намисто.

Вінницькі та столичні археологи виявили багато золотих прикрас – намиста, браслети, каблучки, діадему. Золото невисокої проби – приблизно 700-ї. Та воно найдревніше в Україні – Гордіївським могильникам 3,5 тис. років. Було немало виробів із бронзи – стилети, ножі, ножні браслети – та бурштину – намисто, підвіски, кінська збруя.

– Ножні браслети такі вузькі, що в них могла пролізти хіба що тендітна дівоча ніжка, – каже Потупчик.

У курганах усі поховання перерили кроти.

– В одному золоту діадему кріт затягнув на 25 сантиметрів у свою нірку і погриз. Тут же ми знайшли два золотих браслети. Коли показували їх місцевим, ті питали: ”Шо це за консервні банки?”

Речі з Гордіївського могильника зберігаються у Вінницькому обласному музеї. Під час звичайної екскурсії можна побачити бронзові, бурштинові та керамічні прикраси. Щоби подивитися золоті, потрібно домовлятися окремо.

Джерело: “Газета.ua”