Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 616:800 піксел

Фото до 1914 р. МЕХП, бібліотека, фототека, № 14291 Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 142.

Вперше церква згадується у документі 1521 р. в зв’язку з наданням їй привілею Іваном Хоткевичем, підтвердженим у 1574 р. Миколою Кишкою, дорогочинським старостою. 1 У 1545 р. в селі ериґував парафію Богдан Сапіга. 2 26 грудня 1878 р. освячено після ремонту вже православну церкву, 3 яка була збудована у XVII-XVIII ст. Перед цим, у 1867 та 1872 рр. громада вчинила сильний опір акціям відлатинщення обряду, які проводились російською владою. 4 Останній ремонт проведено 1898 р. 5 Після першої світової війни перетворена на костел, а у 1940-1941 рр. на її місці споруджено новий мурований храм. 6

Стара церква належала до оригінальних сакральних будівель. Судячи зі збереженої фотографії, це був дводільний храм, що складався з двох рівношироких прямокутних зрубів нави та вівтаря, вкритих спільним повним дахом з кованими хрестами на кінцях його гребеня. При вівтарі з півночі розташовувалася прямокутна захристія. Церкву оточувало піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів, які ще видно на знимці. Оригінально було вирішено хори, які висувалися поза західну стіну нави, утворюючи перед входом ґанок, опертий на чотири стовпи.

1. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 330.

3. XBEB, 1879. № 4.

4. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Swientej na Podlasiu. – Lublin, 1921. – S. 223-232.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

6. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 37.