2007 р. У Хмельницького вкрали булаву

Віктор Гомоль

Дата: 03.07.2007

Скульптура гетьмана Богдана Хмельницького в селі Гільча Здолбунівського району Рівненської області вже вчетверте залишилася без символу влади.

– Років п’ять тому бетонна булава відвалилася, – розповідає 40-річна Тамара Василина, секретар Миротинської сільради, до якої належить Гільча. – Зробили нову з металу, але її вкрали на другий день. Потім була дерев’яна, а останню виготовили з гумового м’яча й палиці. Пофарбували її на сріблясто. Але й ту потягнули!

Пам’ятник Хмельницькому в селі встановили ще 1970 року. Монумент із цегли та бетону перебуває під державною охороною.

– Точно такі ж пам’ятники у 1970-х установили в Мізочі Здолбунівського району та в Рівному. Вони коштували не більше тисячі карбованців. Гадаю, що особливої історичної чи архітектурної цінності вони не мають, – каже 40-річний Юрій Калітинський, заступник начальника відділу охорони культурної спадщини обласного управління культури.

У сільраді Миротина розмірковують, із чого виготовити нову булаву, щоби її знову не поцупили.

Джерело: “Газета по-українськи”