Церква Покрови

2005 р. Церкви Холмської єпархії

Перша церква в селі була збудована коштом дідички Софії з Нап’юркова Скарбкової у 1671 р. 1 У 1720-х рр., як свідчить акт візитації єпископа Феліціана Володковича 1732 р., церква була ново-виставлена. 2 З 1875 р. – православна. У 1896 р. зведено нову дерев’яну будівлю. 3 У 1919 р. відібрана православній громаді і перетворена на костел Успення Пр. Богородиці. 4 Частково перебудована у 1925 р. (ймовірно, видовжено наву і перенесено далі на схід вівтар). 5 В 1939 р. повернена німецькою владою православній громаді. 6 Після закінчення другої світової війни знову перетворена на костел. 7

Розташована в центрі села на узгір’ї. Орієнтована зрубна будівля. В теперішньому стані складається з видовженої прямокутної нави, до якої зі сходу прилягає вужчий гранчастий вівтар з захристією з півдня, а з заходу – невеликий присінок з прибудовами по боках – в лівій – вхід на хори, а в правій – склад. Нава вкрита двосхилим дахом, а вівтар – п’ятисхилим. Над присінком здіймається ярус чотирибічної вежі з прямовисними стінами, накритий наметовим верхом з ввігнутими площинами, завершений цибулястою маківкою на сиґнатурці. Стіни церкви шальовані горизонтально дошками. В інтер’єрі нава і вівтар перекриті циліндричними псевдо-склепіннями, в решті приміщень – пласкі стелі. При західній стіні нави – хори, оперті на два стовпи.

1. Холмський народній календар на 1924 р. Склав М. Вавриневич. – Володимир Волинський, 1924. – С. 61-71. ; Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1881. T. 2. – S. 532.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 771.

3. Górak J. Dawne cerkwie drewniane w województwie Zamojskim. – Zamość, 1984. – S. 48.

4. KZSzP. Z. 6. Powiat Hrubieszowski. – Warszawa, 1964. – S. 10.

5. Там само.

6. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 8.

7. Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Zamojske 48. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1991. – S. 58.

Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 136 – 137.

Вкладені елементи

Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 137.
Загальний вигляд з позиції С1. Фото автора, липень 1997 р.
Загальний вигляд з позиції А4. Фото автора, липень 1997 р.