Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

X-XIII ст.

Чернігівська обл., Менський район, с. Феськівка, на західній околиці села.

Загальний опис:

Давньоруське городище села Феськівки знаходиться на лівому високому березі р. Мени, в 0,5 км на захід від колгоспних ферм. Округла площадка 40х48 м з крутими схилами відокремлена широким (до 18 м) глибоким (до 4,5 м) ровом від корінного берегу. З південної сторони вона нависає над річкою, її поверхня рівна, задернована. Вал, довжиною 120 м, оточує городище з трьох боків, має висоту з боку плато 2 м при ширині в основі 7 м.

На схід від городища вздовж берега розташоване селище цього періоду. Воно частково знищене кар’єром. В стінках кар’єру простежується культурний шар до 0,5 м, насичений печиною, керамікою, кістками тварин, добре видні розрізи жител, господарських ям. Матеріали городища представлені круговою керамікою, пряслами, скляними браслетами, а також вістрям списа, бронзовим ланцюжком.

Городище засноване на початку другого тис. н.е., про це свідчать знахідки цього періоду на городищі та селищі біля нього.

Загинуло воно під час татаро-монгольської навали. Городище відоме за матеріалами Уварова П.С., Виноградського Ю.С. Матеріали знаходяться в Менському краєзнавчому музеї.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Доповнення до рішення виконкому Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих № 286 від 31 травня 1971 р.

Охоронний №: 2308

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Границі охоронної зони встановлені в радіусі 10 м від пам’ятника.

Самоквасов Д.Я. Северянская земля и северяне по городищам и могилам.-М., 1908.-С. 117.

Древности железного века Д 1-12.-М., С. 35.-З-з, 18.