Слов’янське городище

1977 р. Паспортна інформація

Пам’ятка археології

Вінницька обл., Немирівський р-н, с. Джуринці, в 2 км на південний захід від села, в урочищі Сине.

Загальний опис:

Розміри городища – 112×60 м, висота з заходу від рівня долини – 25 м, зі сходу – 20 м. Вал зберігся по всьому периметру, його висота всередині – 6 м, з напільного боку разом з ровом – 15 м. Рів має глибину 4-5 м. Частина периметру площадки городища позбавлена валу, зате тут створений штучний ухил схилу. З півночі частина валу огороджує доступ до річки. Аналогічна фортифікація відома на городищі Сажки. Поселення розташоване на плато вздовж берега річки навпроти городища. Тут виявлена гончарна кераміка з горизонтальним і хвилястим орнаментом. Культурний шар насичений попелом, вугіллям та кістками тварин.

Слов’янське городище виникло на місці поселення передскіфського періоду, про що свідчить поселення жаботинського типу на протилежному від городища пагорбі. Пізніше воно було пристосоване до оборони слов’янами.

Матеріали опубліковано у 1959 р.

На городищі неодноразово проводились розвідки П.І. Хавлюком.

Розкопки не проводились.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення Вінницького обласного виконавчого комітету Ради народних депутатів №… від….

Охоронний № : 152.

Основна бібліографія, архівні дані:

Хавлюк П.І. Древньоруські городища на Південному Бузі // Слов’яноруські старожитності.- К., 1969.- С.156-174.

Слов’янське городище 10-11 ст. Схематичний план.

Слов’янське городище 10-11 ст. Загальний вигляд.