2008 р. Подвір’я українських переселенців XVІІІ століття відтворили під російським Воронежем

Дата: 23.06.2008

У воронезькому природному музеї-заповіднику Дивногір’я відкрили експозицію, яка точно відтворює подвір’я українських переселенців XVІІІ століття, повідомляє Інтерфакс-Україна. Головний хоронитель Дивногір’я Людмила Назарова розповіла, що в 2007 році пройшла етнографічна експедиція селами Лискінського району, якої були виявлені унікальні предмети старовини. “Зібравши велику кількість предметів побуту українських переселенців, ми вирішили створити точну копію подвір’я”, – сказала вона.

За її словами, на створення експозиції пішов приблизно рік. Саме подвір’я являє собою житловий будинок із двох кімнат, господарський сарай і вуличні будівлі. На території подвір’я побудована веранда, де демонструються можливості лозоплетіння, виготовлення ляльок і гончарне ремесло того часу.

“Частина предметів на подвір’ї переселенців справжні – прядки, рушники, червоний куточок з іконами, домоткані доріжки”, – розповіла Назарова. Вона додала, що частина меблів в подвір’ї була зроблена на замовлення, тому що знайти оригінальні меблі не вдалося.

Музей-заповідник “Дивногір’я” розташовано в однойменному населеному пункті Воронезької області. До комплексу музею входять Дивногірський Свято-Успенський чоловічий монастир, Печерна церква XVІІІ століття, Курганний могильник епохи бронзового століття, Маяцьке селище й фортеця, а так само печерна церква Сицилійської Божої матері XVІІІ століття й крейдові стовпи – Діви, повідомляє NEWSru.ua.

Джерело: “Газета по-українськи”