1993 р. Поминальник української архітектури

Загальний вигляд. Акварель Олександра Кунавіна 1800-х рр.

11. Палац Кочубеїв у Диканьці на Полтавщині

Маєток князів Кочубеїв у Диканьці належав до видатних ансамблів садово-паркової архітектури України XVIII – початку ХГХ століть. Нащадки „вірного слуги престолу” Василя Кочубея, примноживши впродовж XVIII століття його статки, могли залучити найкращих архітектів Російської імперії. У 1790-х роках знаменитий поет, зодчий і вчений Микола Львов (1751-1804) створив палац у строгому класичному стилі. Він складався з головного корпусу й двох бічних флігелів. Ці споруди були мурованими, двоповерховими, з чотириколонними портиками тосканського ордера на чільних фасадах. Бічні флігелі до того ж акцентувалися декоративними кулястими банями. Крім палацу, на парадному надвір’ї була й каплиця. Господарські служби, кінний двір з манежем, оранжерея, зоопарк містилися осібно.

1810 року не менш знаменитий архітект Луїджі Руска (1762-1822) перебудував палац, надавши йому рис особливої вишуканості. Так, трохи архаїчний чотириколонний портик грубуватого тосканського ордера на чільному фасаді головного будинку Л.Руска переробив на граційний шестиколонний портик витонченого йонічного ордера.

Палац спалено 1919 року. На малюнку відомого українського мистця О.Кунавіна 1800-х років палац зображено до перебудови 1810 року.

Джерела

Тищенко О. За проектами М.Львова і Л.Руски: палац Кочубеїв у Диканьці // Архітектура України. – 1991. – № 4. – C. 51 – 53.

Джерело: Вечерський В. Поминальник української архітектури. – Пам’ятки України, 1993 р., № 1-6, с. 182 – 185.