Церква св.Трійці

Споруджена 1780 р. коштом власника маєтку П.Кочубея замість розібраної дерев’яної церкви Різдва Христового. У 1781 р. з заходу споруджено муровану двоярусну дзвіницю. Під правим криласом церкви поховано фундатора храму та його дружину. Згідно з місцевими переказами, з цією церквою пов’язані події, описані М.Гоголем у повісті “Ніч перед Різдвом”. У 1930-х роках зруйновано дзвіницю і верх церкви. У 1970-х роках опрацьовано проект реставрації з відновленням втраченого вінчання. Від 1985 р. тривають реставраційні роботи.

Мурована потинькована однобанева церква вирішена в стилістиці пізнього бароко. Належить до полтавського типу поширених в Україні у XVIII ст. тетраконхів, зі зменшеним четвериком і розвиненими екседрами. В екстер’єрі грані восьмерика увінчувалися півкруглими фронтонами на кшталт кокошників.

Оскільки Троїцька церква, збудована за зразком полтавської Миколаївської церкви, належала до садибного комплексу, їй надано пишного й витонченого декору: портали фланкуються спареними колонами композитного ордера, наріжні пілястри – такого ж ордера. Перший ярус увінчує розвинений антаблемент з розкріпованим карнизом. На гладеньких стінах вирізняється штукатурна ліпника рокайлевого характеру.

В.В.Вечерський

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 201.