2000 р. Церкви України: Закарпаття

Дулово Тячівський район

Церква св. матері Параскеви. 1742.

У 1751 р. про церкву записано, що вона

“дерев’яна, шинґлями крита, з вежею, недавно перед 9 роками поставлена і добрі не докінчена, благословенна від архіпресбитера дрогобратовського Іоанна Стойки.

Доста красними образами украшена… Свіщники два мідяні… Книги церковні всі крім Трифологія. Замок желізний. Посвященна св. Параскевії. Доходки ніякі. Цинтар плотом загорожений”.

У 1924 р. в Дулові за 400 000 корон споруджено муровану православну церкву св. Трійці. Дерев’яну готичну церкву, що була чудовим зразком марамороської готики, перевезено переселенцями в 1946 р. в село Червоне на Ужгородщині. Займався перевезенням на машинах та возах тодішній куратор Юрій Сокол. На жаль, церква не була відтворена на новому місці. З дерева церкви збудували молитовний дім без вежі, щоб не було помітно, бо будівництво церков уже заборонила радянська влада.

У 1992 р. довкола дерев’яної споруди змуровано нову православну церкву, а дерев’яну розібрано. Частини старих дубових брусів дотепер зберігаються у дворі фари.

Дерев’яна двоярусна каркасна дзвіниця, що залишилася в Дулові, була перенесена до мурованої православної церкви і згодом повністю перекрита бляхою.