2007 р. Німці згадали про свої колонії на Шепетівщині

Володимир Лісовий

Дата: 04.06.2007

Досі непримітне село Дубіївка, що на Шепетівщині (Хмельницька область), ретельно досліджується українськими та німецькими науковцями. У рамках проекту “Волинь у 20 – 30-і роки ХХ століття” вони досліджували історію цього населеного пункту, заснованого вихідцями з-над берегів Рейну. Власне, їх увагу привернув період існування тут німецької колонії, яка називалася Дерманівкою…

З цією метою науковці на базі Рівненського державного гуманітарного університету створили українсько-німецьку пошукову групу, яка й збирала інформацію про розвиток міжнаціональних відносин, культурного та економічного розвитку у німецьких поселеннях.

Отож Дубіївку (колишню Дерманівку) буквально “прочесали” 18 студентів та чотири викладачі з рівненського вузу та Євроколеджу німецького міста Вюрзелен. Очолили «десант» ректор коледжу Александер Вереш та один з нащадків німецьких колоністів Арно Гісбрехт. До речі, гості у своїй роботі використовували карту цього села, яку зберегли пращури, вельми детальну, яких у наших музейних фондах годі й знайти.

Село Дубіївку було засновано у 1806 році. Першими його поселенцями були 12 сімей німців-колоністів. За прізвищем першого з них – Дерман, і пішла початкова назва цього населеного пункту – Дерманівка. Ці поселенці посадили місцевий ліс, який росте і донині, й обробляли по десять – сорок десятин землі.

У 1914 році колоністів було переселено до Самарської губернії. Проте через кілька років, після революції, вони повернулися, створили свою артіль. Згодом, у 1930 році вони організували колгосп імені Карла Лібкнехта.

– Господарство вирощувало племінну велику рогату худобу, якою славилось на всю область, і племінних коней-рисаків, яких відправляли в Червону Армію. Воно було учасником Всесоюзної сільськогосподарської виставки, оскільки досягало високих урожаїв і надоїв, і до 1941 року вважалося передовим у Кам’янець-Подільській області, – ознайомлює з історією поліського села науковий працівник Шепетівського краєзнавчого музею Олександр Лукашук.

Перед війною багатьох німців було виселено у східні області України і до Казахстану. Під час окупації вигнанцями вже стали українці, а німців з навколишніх сіл було переселено в Дерманівку і створено спільну колонію. Правда, через кілька років вони змушені були відступити з військовиками вермахту. У 1947 році населений пункт набув теперішньої назви – Дубіївка.

Про колоністське минуле нагадує лише культова споруда, побудована без жодного цвяха у 1812 році як лютеранська кірха. Як згадує 88-річна дубіївчанка Марія Гапончук, у ній був німецький духовий оркестр, орган. Потім з неї зробили клуб. З 1998 року у її приміщенні православна церква.

Власне, ця споруда нині є єдиною згадкою про німецьких поселенців у всій окрузі, адже свого часу вони мешкали й у селах Михайлючка, Рилівка та Купино. На початок ХХ століття їх тут було 1300 чоловік.

Джерело: RIA