Паспортна інформація

Пам’ятка археології

II-I тис. до н.е., II-V, X-XIII ст. н.е.

Розміщення:

Чернігівська обл., Носівський район, за 0,5-2,5 км на північний захід від ст. Дослідне, за 2 км на захід від с. Коробчине.

Загальний опис:

Поселення займає широкий мис правого берега заболоченої заплави р. Струг (лівого притока р. Остер), нині промеліорованого. Кераміка зібрана на чотирьох ділянках.

Ділянка 1, північна, обмежена з півночі, півдня та південного Сходу широкими улоговинами. Висота тераси тут 4 м. Площа розповсюдження культурного шару 200х400х800 м. Підйомний матеріал: кераміка черняхівської культури (гончарна сіролискована, з пролощеним сітчастим орнаментом, груба ліпна), кераміка епохи Київської Русі (X-XIII ст.), фрагменти амфор, оселки, шматки шиферу та черепашнику (можливо від жорен), багато кісток тварин.

Ділянка 2 знаходиться трохи південніше, через угловину. Із заходу та півдня вона обмежена промеліорованим струмком та його витоком – заболоченою низиною. Висота 1 м. На площі 100х300х700 м зібрано матеріал, аналогічний попередньому.

Ділянка 3 розташована на південний захід від попередньої. Це довгий вузький мис, утворений руслом Струги та її притокою. Ще один меліоративний канал, прокладений, мабуть, по старому руслу струмка, обмежує мис із півдня. Висота 1-1,5 м. На площі 100х300х900 м зібрано черняхівську кераміку. Шар тут менш насичений, ніж на двох попередніх ділянках. Ділянки 2 та 3 розрізані польовою дорогою на с. Коробчине.

Ділянка 4 (південна) являє собою мис, утворений вищеназваним струмком та руслом Струги, що різко повертає на захід. Висота 1 м. Площа 250х500 м. В центрі ділянки знаходиться заболочена блюдцеподібна низина. Культурний шар містить ліпну кераміку з великим вмістом жорстви у тісті, уламок глиняного пряслиця (епоха бронзи-раннього залізного віку), кераміку черняхівської культури; дуже часто зустрічаються шматки обмазки з відбитками прутів та дощок.

Загальна площа поселення становить біля 1 га.

Поселення залишене племенами епохи бронзи – раннього залізного віку, потім продовжило своє існування у III-V ст. (черняхівська культура) і, нарешті, у X-XIII ст. (Київська Русь). Відкрите у 1987 р. Чернігівською археологічною експедицією. Звіт Простантинової В.В. зберігається у НА ІА АН УРСР, знахідки – у фондах ЧІМ.

Взято на охорону згідно Рішення Чернігівського облвиконкому № 130 від 26 червня 1989 р.

Охоронний №: 2483

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: За 50 м від культурного шару.

Основна бібліографія, архівні дані:

Простантинова В.В. Отчет о разведке в Носовском районе Черниговской области в 1987 г.-НА ІА АН УРСР.-С. 4-5.-План 7.