Дмитро. Христос. Ікона, бл. 1565 р.

Розмір зображення: 597:800 піксел

Відмінною від дріб’язкової і дещо засуш еної графічної манери Олексія є широка живописна манера Дмитрія, в творах якого дуже своєрідно поєднуються стародавні традиції з новітніми віяннями. У величавій намісній іконі «Христос з 12 апостолами» з Долини, підписаній цим майстром і датованій 1565 роком, знайшли яскраве втілення характерні риси українського живопису другої половини XVI століття, мабуть, не перемишльського і не львівського кола, а якогось іншого художнього середовища, розташованого далі на південь.

Поглиблена характеристика образу Христа свідчить про своєрідну форму проникнення ідеалів гуманізму в традиційні канонічні композиції того часу. Постать Христа-вседержителя в блакитному з золотими асистами гіматії поверх темно-коричневого хітона гордо виступає на золотому тлі. Обличчя темно-вохристої карнації з зеленкуватими тінями чітко виділяється на тлі пишно орнаментованого гравірованого німба і приковує увагу своїм виразом. Скупі, але сміливі акценти кіноварі на повних устах Христа, в уставці лівого рукава та обрізах відкритої книги ще дужче підкреслюють загальну врочистість та строгість колористичного ладу (с. 257 – 258).

Іконописець Дмитpiй. Христос. Деталь ікони з Долини. 1565 р. Львівський музей українського мистецтва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 258.