1976 р. Паспортна інформація

Античне поселення Пітухівка I

Пам’ятка археології

IV – III ст. до н.е.

Миколаївська обл., Очаківський район, в 2 км на захід від с. Дмитрівка.

Загальний опис:

Залишки стародавнього поселення Пітухівка-I знаходяться на правому березі Дніпровського лиману. Площа поселення 2 га.

Культурний шар потужністю до 1,5 м головним чином сірозолистий, насичений керамічними залишками, камінням та кістками тварин.

Найбільш важливі знахідки це керамічний посуд, епіграфічний матеріал, нумізматичний матеріал, терракоти.

Історична довідка:

Поселення Пітухівка-I було засноване в IV ст. до н.е. вихідцями з міста Ольвії і входило до складу Ольвійської держави. В 331 р. до н.е. поселення було зруйноване в результаті військових дій армії македонського полководця Зопіріона. Після цих подій життя на поселенні відновлюється. Основою економіки жителів поселення було землеробство, рибальство та скотарство, а також торгівля цими продуктами. Близько середини III тис. до н.е. поселення загинуло під ударами варварів.

Поселення було відкрито та досліджено в 1949 р. загоном Ольвійської експедиції Інституту археології АН УРСР під керівництвом Т.В. Фармаковської. Колекції зберігаються в Інституті археології АН УРСР (на 1977 р.).

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Миколаївської обласної Ради депутатів трудящих № 370 від 20 липня 1978 р.

Т.И. Фармаковская. Дневник раскопок Петуховского поселения.

Архів Інституту археології АН УРСР.

1. План розташування поселення.

2. Загальний план розкопу.

3. Фото загального вигляду.

4. Фото розкопу.

Есипенко А.Л. Петуховская оборонительная система: 1 в. до н.э. – 4 в. н.э. – Краткие сообщения Института истории материальной культуры, 1951 г., т. 39, с. 19 – 26.

Синицын М.С. Городище у хутора Петуховки Очаковского района по раскопкам 1940, 1949 и 1950 гг. – Вестник древней истории, 1952 г., № 2, с. 243 – 249.

Синицин М.С. Петухівське городище. – Праці Одеського ун-ту, 1959 р., т. 149, с. 13 – 34.

Русяєва Г.С. Поселення Пітухівка-1 біля Ольвії. – Археологія, 1968 р., т. 21, с. 206 – 213.

Буйских С.Б. Оборонительные сооружения городище Петуховка-2. – “Новейшие открытия советских археологов”, К., 1975 г., т. 2, с. 96 – 97. [Мк]

Буйских С.Б. К изучению оборонительных сооружений Петуховского городища. – “Новые исследования археологических памятников на Украине”, К., 1977 г., с. 83 – 97.