1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

Георгіївський собор засновано в козацькому монастирі в 1741 р., а закінчено його оздоблення і освячено тільки в 1770 р. Данівський собор повторює стародавній тип тринефного чотиристовпового плану з трьома банями, поставленими над апсидою, центральним нефом і бабинцем, – тобто так, як в українських тридільних церквах. Він становить разом із собором Фролівського монастиря в Києві та собором св. Духа в Ромнах одну групу. Зовні важкий кубічний масив оформлений тільки пілястрами, що відповідають опорним стовпам. Зі сходу будівля має вигляд сильно розчленованої, бо центральна апсида, яка несе баню, дорівнює висоті основного об’єму, тоді як бічні – вдвоє нижчі.

Якщо в нижньому масиві відчуваються сила і нерухомість, то в завершенні – легкість і багатство. Бані оздоблені в стилі київського декору соковитим ліпленим орнаментом дуже крупних форм. На фасадах є тільки ніші з живописом, а над західним порталом – рельєфна геральдична композиція з написом в картуші та козацькою арматурою – гарматами, списами, прапорами, над якими зображені генії перемоги. В інтер’єрі впадає в око хрещатий простір центрального нефа і трансепта, відгороджений двохярусними арками бічних нефів.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 143 – 144.