Гондіус В. Портрет Б.Хмельницького. 1651 р.

На розвиток різцевої гравюри на Україні позитивний вплив мала творчість відомого голландського гравера Вільгельма Гондіуса, який, проживаючи у місті Гданську з 1643 до 1654 року, виконував замовлення різних видавців. Йому належать декілька майстерно вирізьблених, очевидно, за малюнком з натури, портретів Богдана Хмельницького. Ці зображення були того часу широко відомі. На замовлення французького інженера Боплана, який, перебуваючи на службі у польського короля, жив на Україні багато років і написав книгу «Опис України», Гондіус виконав декілька різцевих гравюр. Це були карти України, прикрашені гербами і рисунками з постатями українських, польських і турецьких воїнів, а також з зображеннями українських воєводств – Київського, Чернігівського, Подільського, Брацлавського, Волинського та Покуття (с. 371 – 372).

В.Гондіус. Портрет Богдана Хмельницького. Гравюра 1651 р. Державний історичний музей УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 373.