[1871 – 1873 рр.] Загальний вигляд

Рисунок Наполеона Орди.

Pałac Przeździeckich. Widok od strony podjazdu. Pałac dwukondygnacjowy z parterowym ryzalitem z tarasem na pierwszym piętrze; z lewej strony parterowy pawilon z narożną czworoboczną wieżą z krenelażem i wieżyczką zegarową oraz dwukondygnacjowym ryzalitem ze schodkowym szczytem i balkonem; wieża pawilonu połączona z korpusem łącznikiem wspartym na wielkiej arkadzie. Dat.: 11 Czerwca. Napis: Czarny Ostrów; Hr. Karol Przeździecki ż. Lachman; napis na podkładzie: Podole Czarny Ostrów, – pałac. 1871-1873. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 20,5 x 27,7 cm. Muzeum Narodowe, Kraków. III-r.a. 2952. (Teka Podole). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 120]