Церква св.Петра і Павла

Церква існувала в 1891 р.

Джерело: Кучеренко М. Слідами Грушевських: Чигиринщина. – Пам’ятки України, 2002 р., № 2, с. 77 [принагідна згадка].

Людмила Нікітенко У воді не тоне, у вогні горить (4.08.2015)

У селі Чорнявка Черкаського району згоріла церква Первоверховних апостолів Петра і Павла, якій було 300 років. Цей храм був одним із найстаріших у Черкаській єпархії.

За його словами, церква була побудована у формі невеликого хреста з вільхи і без жодного цвяха ще в XVII столітті. Її висота з куполом сягала 12 метрів, розміром 20:15 м. Колись у цьому храмі були навіть позолочені ікони, але його не один раз грабували. За радянської влади церкву «перепрофілювали» на зерносховище. Тоді приміщення храму переточили щурі та миші.

Церква «пережила» утворення Кременчуцького водосховища. Коли затоплювали рівнину навколо Дніпра, то її старанно розібрали і перенесли сюди, де відбудовували Чорнявку.

Довідка на сайті