Церква св. Симеона Стовпника

Розмір зображення: 800:787 піксел

Загальний вигляд з позиції А3. Фото Богдана Мартинюка, квітень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 453.

Перші згадки про церкву датуються 1702 [1] (1706 [2]) р. У 1706 р. парафія отримала привілей від старости землі Курської Івана Ґодлевського. 3 У 1753 р. вибудував нову церкву дідич села Яків Цицерський, підстіль-ний землі Дорогочинської. 4 У 18555(18586) р. коштом уряду та Яна Зембжуського зведено нову муровану греко-католицьку церкву, обладнану органами, але без іконостасу. 7 У 1872-1874 рр. парафія вчинила опір введенню православ’я. 8 З 1875 р. – православна. 24 грудня 1878 р. освячена після відновлення. 9 Черговий ремонт проведено у 1892 р. 10 Тоді ж для церкви намалював ікони Кузьма Єфимович Морозов з Москви. 11 Після першої світової війни православна парафія ліквідована, а церква у 1919 р. перетворена на костел св. ап. Симона і Тадея. 12

Неороманська споруда, мурована з цегли, тинькована, прямокутна в плані з внутрішньо виділеним вівтарем, до якого прилягають по боках присінок і захристія. Вкрита споруда двосхилим дахом. Чільний західний з невеликим ризалітом по осі декорований прямокутним порталом з півциркульним завершенням, обрамованим колонами з архівольтом. В церкві збереглося декілька ікон XVII-XIX ст.

На початку 1990-х рр. до церкви з півночі добудована висока, квадратова в плані мурована дзвіниця, що замінила невелику дерев’яну з середини минулого століття.

1. Ks. Sosna G. Historyczny zarys Kościoła Prawosławnego od zarania dziejów do chwili obecnej na terenie województwa Białostockiego. // Wiadomości Polskiego Autokiefalicznego Kościoła Prawosławnego. 1978, N3-4. S. 43-95.

2. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

3. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 330.

4. Там само.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

6. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 443, аркуш 40.

7. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

8. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Swientej na Podlasiu. Lublin, 1921. – S. 232-234.

9. ХВЕВ, 1879. № 4.

10. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 443, аркуш 40.

11. ХВЕВ, 1889. № 19. – С. 379.

12. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 22.

Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 453,