2005 р. Церкви Холмської єпархії

Розмір зображення: 800:612 піксел

Загальний вигляд з позиції А1. Фото автора, липень 1997 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 452.

Найдавніші відомості датуються 1415 р. 1 З 1777 р. при церкві велися метричні книги. 2 У 1867 р. коштом уряду на місці давнішої дерев’яної зведено нову муровану греко-католицьку церкву. 3 З 1875 р. – православна. Зачинена після першої світової війни. З 1939 по 1944 р. при церкві діяла відновлена православна парафія. 4 Після другої світової війни перетворена на костел. Ремонтована у 1950 та 1972-1973 рр. 5 У 1983 р. добудовано захристію. 6

Розташована скраю села при дорозі на рівній ділянці. Мурована, в плані латинського хреста, неокласицистична. До квадратової в плані нави прилягають рівноширокі, дещо нижчі об’єми прямокутних коротких вівтаря та бічних рамен і витягненого прямокутного бабинця. Зі сходу до вівтаря прилягає добудована 1983 р. захристія. Вищий об’єм нави накритий пірамідальним дахом, увінчаним чотирибічною вежечкою-сиґнатуркою, критою високим наметовим верхом. Бічні рамена вкриті двосхилими дахами, гребені яких сягають карнизу стін нави, і утворюють на причілках трикутні фронтони. Над внутрішньо виділеним присінком на західному фасаді бабинця здіймається квадратовий в перекрої ярус вежі-дзвіниці, увінчаний вузькою восьми-бічною вежечкою, завершеною стіжковим верхом. Стіни церкви тиньковані, прикрашені пілястрами і завершені профільованим карнизом. Великі прямокутні вікна мають півциркульне завершення.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 361.

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 444, аркуш 134.

4. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.

5. Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Zamojske 48. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1991. – S. 76.

6. Saładiak A. Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce. – Warszawa, 1993.