Паспортна інформація

Червономаяцький могильник

Пам’ятка археології

І – ІІ ст. н.е.

Херсонська обл., Бериславський район, селище Червоний Маяк.

Загальний опис:

Могильник розташований у північній частині селища Червоний Маяк (північніше балки Пропасної) на відстані біля 400 м від берега Каховського водосховища та у 300 м на північний захід від Червономаяцького гордища.

Загальна площа могильника була не визначена. Розкопками розкрито до 1000 кв.м. площі (цифра подана орієнтовно, через відсутність відомостей про результати робіт у 1977 р). Понад 300 кв.м. зруйновано траншеями трубопроводів очисних споруд.

Поховальні камери представлені звичайними для пізніх скіфів земляними склепами, що мали від одного до чотирьох поховань.

Серед основних категорій поховального інвентарю: фібули, намисто, дзеркала, браслети, кружальний та ліпний посуд.

Історична довідка:

Могильник є місцем поховання жителів Червономаяцького пізньоскіфського гордища. Відкритий у 1973 р. Е.А. Симонович, ним же у подальшому проводились усі археологічні роботи на могильнику. У 1975 р. – проведені невиликі розвідкові обстеження. У 1976 р. почались стаціонарні розкопки.

Розкрита площа (близько 500 кв.м.) вміщувала курган діаметром 8 м, два шурфи та три великі траншеї. У кургані виявлено 3 могили, а на площі грунтового могильника – 15. У 1977 р. розкопки могильника були продовжені.

Матеріали розкопок зберігаються у фондах Інституту археології АН СРСР (на 1978 р.). Частина археологічного матеріалу із зруйнованих господарськими траншеями поховань знаходиться у Червономаяцькій середній школі.

Взято на охорону згідно постанови № …. від …….

Охоронний № : 2044