1966 р. Історія українського мистецтва

Високохудожньою пам’яткою ужиткового мистецтва є велика срібна з позолотою чаша, виконана технікою карбування і оздоблена черню. Знайшли її у 1957 році під час земляних робіт у стародавній частині Чернігова (іл. 295, 296). Так само, як і на оправі турячого рога з Чорної Могили, тут немає елементів християнської символіки, хоч посудина і датується кінцем XI або початком XII століття. На її зовнішній поверхні в медальйонах відтворено сцени битви і полювання, а також розташовано попарно постаті людей в оточенні рослинного орнаменту. Технікою черні зроблено досить складний візерунок плетива, що утворює восьмикутні зірки. В них вміщено вершників із списами, луками й стрілами, а також різних реальних і фантастичних звірів: грифонів, орлів, соколів, зайців, вовків та собак.

На внутрішній поверхні чаші технікою карбування і прорисовки різцем виконано побутові сцени. Тут, зокрема, бачимо чоловіка з гуслями і молоду жінку, що танцює. Навколо них зображено птахів і звірів: лева, тигра, лисицю, орла і сокола. Біля ніг парубка лежить собака.

Форма чаші, а також розташування фігур у складному плетиві восьмикутних зірок та інші декоративні моменти вказують на близькість цього твору до вірменських зразків.

Однак чашу на вірменський зразок міг зробити і руський майстер. Це тим більш вірогідно, що на нижньому опорному кільці підставки зберігся якийсь невиразний напис, де виділяється слово «Наум», тобто руське ім’я, можливо, ім’я власника або майстра, що робив чашу.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 375 – 376.