Паспортна інформація

Пам’ятка археології

Давньоруський період (IX-XIII ст.].

Розміщення :

Тернопільська обл., Тернопільський р-н; с. Чернелів-Руський, ур. Могилки.

Загальний опис :

В 1973-74 р. розкопано 11 ґрунтових трупопокладень. Поховання №№ 3,4 були орієнтовані головами на захід. У них на безіменних пальцях правої руки виявлено бронзові спіральні перстні. Подібне спіральне кільце знайдено біля правого вуха у похованні № 4. Орієнтовані на північ поховання №№ 5 і 7 були безінвентарними. Поховання № 8 було зруйноване. Західну орієнтацію мали поховання №№ 12, 13, 17,18, 19. У похованні № 12 на безіменному пальці правої руки також виявили бронзовий спіральний перстень, а в області грудної клітини – синю пастову бусину (або сережку з пастовою бусиною) з вушком. Подібне спіральне кільце лежало біля черепа у похованні № 18. Біля лівого стегна у похованні № 19 було велике скупчення деревних вуглинок. 2 скупчення вуглинок виявлено у зруйнованому похованні № 20. В деяких похованнях були уламки посуду. Поховання № 13 було безінвентарним.

Історична довідка, відомості про дослідження :

Ґрунтовий могильник був відкритий у 1973 р. І.П.Геретою (Тернопільський краєзнавчий музей). У 1973-74 р. він же провів розкопки цього могильника, а в 1976 р. обстежив могильник.

Колекції зберігаються у фондах Тернопільського музею.

Облікова інформація :

Взято під охорону згідно рішення Тернопільського облвиконкому № 147 від 22.03.1973 р.

Охоронний № : 568.

Основна бібліографія, архівні дані :

Герета И.П. Раскопки Чернелево-Русского могильника // Археологические открытия 1973 г. – М., 1974. – С. 257-258.

Герета И.П. Раскопки могильника в Чернелево-Русском // Новейшие открытия советских археологов (тезисы докладов всесоюзной конференции). – 4, ІІІ. – К., 1975. – С. 55.